Зеленчуците в BILLA от с. Козарско са произведени по стара органична технология

Зеленчуците в BILLA от с. Козарско са произведени по стара органична технология
A A+ A++ A

Зеленчуците за магазините на BILLA се произвеждат по стара органична технология в оранжериите в пазарджишкото село Козарско. 15 декара насаждания от краставици са посадени в слама, което дава по-голям добив и по-добри вкусови качества.

Почти никой у нас не използва тази стара производствена технология, разказа агрономът Георги Георгиев, защото е изключително трудоемка и скъпа. Но дава отлични резултати - 18-20 т краставици от декар.

В комплекса се отглеждат три вида зеленчуци – червени домати, краставици и салата.

Агрономът гарантира, че зеленчуците от село Козарско са чисти. На място се следи целия цикъл на производство – сортиране на семената, засаждане, отглеждане, транспорт и съхранение. Оранжерийният комплекс "Монд Дивелъпмент" пласира 98% от продукцията си в магазините на BILLA. Комплексът е част от над 100 овощни и зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България, произвеждащи пресни и качествени плодове и зеленчуци в рамките на инициативата „Градините на BILLA“.

Селото е изключително подходящо за отглеждане на зеленчуци. То е разположено на двата бряга на река Луда, която извира близо до село Жребичко. В района има ценни билки, както и шипки, къпини и дренки.

Управителят на BILLA България Бойко Сачански увери, че ще продължи да работи с комплекса и вече има планове за ново производство.

„Ние подкрепяме българските производители да развиват своя бизнес на по-устойчиво ниво. Всяка година BILLA договаря предварително с тях продукцията, която планира да продаде, и гарантира изкупуване на цялото договорено количество. Това дава сигурност на производителя, а на потребителите - най-добрата възможна цена. Така едновременно осигуряваме на клиентите висококачествени плодове и зеленчуци на достъпни цени и спомагаме за развитието на българското земеделие и икономика“, коментира Бойко Сачански.

Кметът на село Козарско Васил Гюлеметов разказа, че в селото живеят 550 души. 70 души от тях работят в комплекса, останалите работници в оранжерията пътуват от съседните села. Там работят и още няколко цеха, което е решило проблема на местните хора с безработицата.

Сред българските плодове и зеленчуци, които клиентите могат да си купят на достъпни цени в магазините на BILLA, са картофи, отгледани в с. Милево, общ. Пловдив, краставици от селата Козарско, Ръжево Конаре и Трудовец, зеле от с. Петърч, дини от с. Къпиново, общ. Добрич, череши от с. Раждавица, общ. Кюстендил, нектарини и праскови от с. Скобелево, общ. Стара Загора, къдрава салата от с. Огняново, общ. Пазарджик.

 

#Георги Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници