Викат 139 души в съда от Стопанската академия в Свищов

Викат 139 души в съда от Стопанската академия в Свищов
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 139 души са призовани в съда по едно от делата за избор на ректор на Стопанската академия "Димитър Ценов " в Свищов, съобщава БНР. Става въпрос за преподаватели, служители и студенти, които са включени в  общото събрание на висшето учебно заведение. Те ще бъдат призовани на 7 юли в Административния съд във Велико Търново.

Те трябва да се явят на следващото заседание по първото от общо четири дела, заведени за нарушения при избора на ректор на висшето училище.
Първото дело, което започна днес (9 юни) в Административния съд във Велико Търново, е по жалба на четирима преподаватели. Оспорва се и заповедта на бившия ректор Величко Адамов за определяне състава на общото събрание.

Според адвокат Калин Костов, тази заповед е незаконосъобразна и трябва да бъде отменена.

Изборът на нерехабилитирани лица, противно на изискванията на закона, не е с таен вот, а е с явен. Избор за представителите на студентите въобще не е провеждан. Изборът на служителите не е проведен с пряк избор, а е направен на делегатско събрание, допълнително лица в пенсионна възраст са включени в състава на рехабилитираните лица.

Тези нарушения правят нелегитимни 55 души, което е повече от една трета от 139-те членове на общото събрание, определени да избират ректор. Събранието се проведе и за нов ректор бе избрана проф. Теодора Димитрова.

След сигналите за нарушения при изборите министърът на образованието назначи за служебен ректор проф. Иван Върбанов.

Любопитен факт е, че професор Върбанов е един от жалбоподателите. Днес обаче бе заличен от съда в това си качество и бе определен да представлява Стопанската академия по делото, заведено от самия него.

#Стопанска академия #Свищов #Ректор #дело #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"