Ройтерс: Американците в Анево са тествали оръжие за опозицията в Сирия

Ройтерс: Американците в Анево са тествали оръжие за опозицията в Сирия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американците, които пострадаха при инцидента в Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, бореща се срещу „Ислямска държава”. Това съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на източник от американската армия.

При взрива един от доставчиците на оръжие загина, а другите двама бяха ранени. Инцидентът стана, докато бе тестван гранатомет и зареденият боеприпас избухна.

Според представител на американската армия, запазил анонимност, доставчиците на САЩ са подготвяли сделка да закупят оръжия за Щатите. Трябвало е те да бъдат включени в усилията на САЩ да обучи умерената опозиция в Сирия да се бие срещу „Ислямска държава”.

По думите на източника тези хора са подготвяли оръжие за евентуален трансфер за обучението и оборудването в Сирия. Според него българските гранатомети са били избрани заради тяхното високо качество. Той отказа да даде повече информация.

По-рано днес двамата американци бяха транспортирани в болница в чужбина. Освен тях при инцидента пострадаха и двама българи.

От агенцията цитират и министъра на икономиката Божидар Лукарски, който заяви, че полигонът, където стана инцидентът, е бил нает от българската частна оръжейна компания „АлГънс”. Министерството обаче не е издавало разрешение на фирмата за износ или повторен износ на оръжия като гранатата, която е дефектирала.

#Анево #американци #опозиция #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"