Конфликтът в Гърмен спря 146 деца от училище

Конфликтът в Гърмен спря 146 деца от училище
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конфликтът в Гърмен спря 146 деца от училище. Става въпрос за малчугани от ромски произход, които не са посещавали школото от 26 май. Заради отсъствието на децата от занаятия родителите им няма да получат детски добавки. В същото време има опасност училището да бъде закрито, съобщава БНР.

Протестите с искане за намеса на институциите в проблемите в Гърмен продължават.

От инициативния комитет на протестиращите срещу беззаконието в общината и държавата подготвят по-мащабен митинг, който ще се проведе на 12 юни от 14:00 часа. Тогава  изтича двуседмичният срок, записан в уведомленията от ДНСК за доброволно премахване на незаконните постройки в квартал "Кремиковци" , в който името на единствената улица назовава десетгодишния проблем в прав текст "Извън регулация".

Опитът на институциите да реабилитират спазването на закона в Гърмен пренесе рецидивът и в училище. От страх за саморазправа и денонощно охранявани от полиция и жандармерия, ромите спряха децата си от училище. Над 60 процента от учениците са от квартал "Кремиковци". От 26 май 146 деца не посещават учебните занятия, призна директорът на училището Стоян Стругов.
„Това ни е основната задача всеки ден да върнем толератния дух и мултикултурният диалог в училището да бъде на ниво, което беше и преди това“, уточни той.

Въпреки натрупаните отсъствия всички деца ще могат да завършат учебната година. Ако обаче не се намери решение на проблема в отношенията между двете общности, различим и при децата, под въпрос е поставена следващата учебна година и самото училище е пред закриване.

В същото време стана ясно, че в Гърмен вече са монтирани видеокамери срещу ромските набези. От сряда четири камери ще следят за спокойствието и реда в общината, съобщи Нова телевизия.

Камерите са монтирани на входа и изхода на общината, една в село Гърмен и една в близост до ромската махала. Според полицията и местната власт това ще стопира кражбите в района и ще внесе спокойствие сред местните жители.
До монтирането на видеонаблюдение в Гърмен се стигна след размирната нощ на 23 май, когато група роми нападна с колове жители на гърменското село Марчево.

#Гърмен #роми #конфликт #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »