Миков: Евродепутатите на БСП няма да подкрепят резолюцията за ТПТИ

Миков: Евродепутатите на БСП няма да подкрепят резолюцията за ТПТИ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представителите на БСП в Европейския парламент няма да подкрепят в този й вид резолюцията за споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) по време на утрешното гласуване в Европейския парламент. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков, съобщава БГНЕС.

Преди две седмици Комисията по международна търговия прие ключовия документ, който има за цел да даде сигнал към преговорния екип от европейска страна. Резолюцията бе приета благодарение на гласовете на ЕНП и ПЕС. Според критиците на споразумението в нея изобщо не са заложени големите притеснения относно ТПТИ и на практика този документ дава зелена светлина на споразумението.

Утре всички депутати в ЕП ще разгледат и гласуват този документ в пленарна зала.

В парламентарната група на демократите и социалистите по този въпрос има различни мнения и нюанси, призна Михаил Миков. Част от депутатите подкрепят идеята за арбитражни съдилища, а други настояват да се разчита на националното законодателство. "Аз лично смятам, че е добре да си остане юрисдикция на страните членки. Другото би било твърде лоша оценка за състоянието на съдебните системи на такива страни като Франция, Германия, Австрия, Испания, Италия и т.н.", каза Михаил Миков.

Според лидера на БСП извеждането на допълнителна юрисдикция, освен силата на глобалните корпорации в решаването на съдебните спорове с държавите, излъчва доза недоверие към устойчива система на правораздаване, по отношение на която не се е чуло Европейската комисията да има някакви забележки. "Вярвам, че и транснационалните компании имат доверие на съдебните системи на тези европейски страни", завърши той

#Михаил Миков #резолюция #БСП #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"