Полицаи и надзиратели готвят палатков лагер пред парламента заради пенсионната реформа

Полицаи и надзиратели готвят палатков лагер пред парламента заради пенсионната реформа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицаи и надзиратели са готови да направят палатков лагер пред парламента заради промените в пенсионната реформа, които ги засягат. Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР обясни, че протестите ще започнат още в петък (12 юни) пред сградата на вътрешното ведомство, съобщава БНР.

„Ще започнем на 12-и, в петък, от 17:00 часа до Министерството на вътрешните работи и пред него. Ще минем, както обикновено, в шествие по някои софийски улици. Ще продължим в събота по същия начин, отново от МВР през парламента, като след това от неделя нататък вече ще има доста по-ограничен брой, но ще поддържаме присъствие пред парламента, като засега поне нямаме дата за край.

По думите на Попов синдикалните искания, станали повод за протестните действия не са чак толкова много.

„Говорим за един гратисен период. Пакетът от мерки, който се предвижда специално за хората, пенсиониращи се по условията на член 69 от Кодекса за социално осигуряване, с някои дребни уговорки е добър. Мисля, че бихме могли спокойно да стигнем до разбирателство и за точното определяне на възрастта, където имаме разминавания, но те са малки и считам, че са преодолими“, посочи той и допълни, че големият препъни камък се оказа точно този гратисен период.

„На практика се дава само за около 1200 служители от МВР. Ние искаме той да важи за всички“,  заяви Попов.

Председателят на Синдиката на работещите в затворите Иван Петров потвърди участието на надзирателите в протеста.

„Ние активно ще участваме в протестните действия, които се организират съвместно с нашите партньори от Синдикалната федерация на служителите от МВР. Започваме в петък от 17.00 часа в градинката пред църквата "Свети седмочисленици", продължаваме с голям митинг и шествие, което ще се състои в събота, на 13-и.“, заяви още Петров.

Иван Петров и още няколко души от синдиката проведоха работна среща в Министерството на правосъдието във връзка с постановлението за 10-процентно съкращение във всички бюджетни структури. Според постигнатото споразумение хора, заети пряко със сигурността, няма да бъдат съкращавани.

#полицаи #надзиратели #протест #пенсионна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »