От 1 юли догодина ще изплащат паричните обезщетения до 10 дни

От 1 юли догодина ще изплащат паричните обезщетения до 10 дни
A A+ A++ A

Националният осигурителен институт (НОИ) утвърди нова наредба за паричните обезщетения и помощи от  държавното обществено осигуряване. Нормативният акт, който ще бъде в сила от 1 януари 2016 г., е изготвен във връзка с реализирането на проект "Разработване и внедряване на Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт за изплащане на паричните обезщетения от ДОО".

За изплащането на паричните обезщетения са изготвени нови образци-декларации и удостоверения, които ще заместят досега подаваните заявления-декларации от осигурителите и самоосигуряващите се лица. 

Удостоверенията ще се представят в НОИ по електронен път

с квалифициран електронен подпис, чрез уеб приложение, достъпно чрез интернет страницата на института.

Другата възможност е чрез използване на програмен продукт, разработен от външен разработчик, отговарящ на утвърдените от НОИ функционални изисквания, структура и формат на данните.

С оглед изплащането в по-кратки срокове на паричните обезщетения на осигурените лица в проекта се предлагат нови срокове за представяне в НОИ на съответните удостоверения и заявления-декларации.

Осигурителите трябва да представят документите до 10-о число на месеца

следващ месеца, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението при тях.

Предвижда се от 1 юли 2016 г. максималният срок за изплащане на паричните обезщетения да бъде намален от 15 на 10 работни дни от постъпване на всички необходими данни в НОИ.

От 1 декември 2015 г. влизат в сила разпоредбите, регламентиращи регистрацията на потребителите на онлайн услугите на НОИ, както и упълномощаването на друго лице да представя по електронен път удостоверения за изплащане на парични обезщетения от името на задължено по наредбата лице.

#НОИ #осигуровки #обезщетение #обезщетения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »