„Лукойл“: Ще работим без печалба, ако горивата скочат драматично

„Лукойл“: Ще работим без печалба, ако горивата скочат драматично
Златев обясни, че една от възможните мерки е задържане на цените на горивата, а другата е преработката им без печалба. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

„Лукойл“ е готова да работи с нулева печалба, ако има драматично повишение на цените на горивата, съобщи изпълнителният директор на рафинерията Валентин Златев.

Това той направи след среща в икономическото министерство с ресорния министър Делян Добрев и транспортния министър Ивайло Московски.

Златев отказа да начертае конкретните мерки за намаляване на цените на горивата, които е представил на срещата, но намекна, че може да се говори за нов мораториум върху цените, предаде Дарик радио.

Той обясни принципно, че една от възможните мерки е задържане на цените, а другата е преработка без печалба.

„Имаме опит от миналата година, знаете, че ние фиксирахме за месец цените, имаше ваканция по отношение на ползване на дизеловото гориво, имаше с десет дни намаляване на задължителните запаси. Това имаше своя положителен ефект и помните, че общо взето, тогава това успокои обстановката на пазара“, каза Златев.

Той допълни, че в момента е непредсказуемо накъде ще тръгне цената на нефта.

„Защото при евентуални военни действия в страна, която е един от най-големите износители в света, това може рязко да повиши цената на суровия петрол, който е суровина за нашето производство“, каза още шефът на „Лукойл“.

Той допълни, че при поскъпване на нефта, който се преработва в рафинерията, с около 34 на сто, компанията е вдигнала цените с 13 и 16 процента съответно при бензина и дизела.

На въпрос дали гражданите да очакват следващ мораториум върху цените, Златев отговори, че всяка от страните ще направи своите разчети и резултатите ще бъдат обявени след втора среща, на която може да присъства и премиерът Бойко Борисов.

„Това, което ние можем да направим, е да прецизираме максимално нашата себестойност - производствена, търговска и административна, и да не наддаваме нищо към нея, това е, което имаме", каза Златев.

На въпрос дали това означава без печалба, той отговори: „Да. Ние и в момента, общо взето, така работим при тази цена. Утре, ако стане три лева литърът, за каква печалба може говорим“.

Шефът на „Лукойл“ бе категоричен, че от компанията са най-заинтересовани цената да е нормална.

По думите му, когато литър гориво е 1,50 лв., никой не се сърди, че има пет стотинки печалба, но когато цената е 3 лв., и за стотинка хората реагират много чувствително.

#Лукойл #Валентин Златев #Делян Добрев #министър на енергетиката #Ивайло Московски #транспортен министър #горива #цени #мораториум #нефт #рафинерия #бензин #дизел #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"