Кредиторите получиха нов план от Гърция, в който високите пенсии остават

Кредиторите получиха нов план от Гърция, в който високите пенсии остават
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция може да постигне споразумение с международните си кредитори, ако те се откажат от искания, включително орязването на пенсиите, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в цитирано от сайта на БТА интервю за "Кориере дала сера".

Той отбеляза, че двете страни могат да намерят компромис през идните дни по ключови елементи на споразумението, включително за размера на първичния бюджетен излишък.

Ципрас обаче не проявява признаци, че ще приеме орязване на пенсиите

или на други социални разходи, като повтаря коментари от последните няколко дни.

Мисля, че сме много близо до споразумение по първичния бюджетен излишък за следващите няколко години, посочи той пред изданието.

По думите му трябва да има положително отношение към алтернативни предложения що се отнася до орязване на пенсиите или за налагане на кризисни мерки.

Коментарите на Ципрас са направени на фона на предупрежденията на германския канцлер Ангела Меркел и представители на Европейската централна банка, че

времето бързо изтича

Ципрас трябва да се срещне с Меркел и френския президент Оланд утре, за да се опита да преодолее безизходицата, която породи страхове, че Гърция може да бъде изгонена от еврозоната, като последиците от това за единната европейска валута и за световната икономика са непредвидими.

След като миналата седмица отхвърли последните предложения от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) като "абсурдни", лявото правителство в Атина даде сигнали, че е готово на компромис, но продължава да отхвърля мерките за икономии.

Не можем да продължим с

програма, която очевидно се провали

заяви Ципрас.

Дълго продължаващата безизходица засили спекулациите, че европейските партньори на Гърция може да допуснат тя да бъде изгонена от еврозоната, като те разчитат на редица предпазни мерки, които бяха изградени през последните години, за да се ограничи разпространението на нежеланите последици. Това би било началото на края на еврозоната, заяви Ципрас.

Ако Гърция не успее, пазарите незабавно ще започнат да търсят следващия. Ако преговорите не успеят, цената за европейските данъкоплатци ще бъде огромна, подчерта той.

Гърция представи на своите кредитори нов план за реформи, съобщават европейски източници на АФП. Според тях кредиторите от ЕС и МВФ в момента разглеждат предложението.

#Гърция #кредитори #Ципрас #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници