Младенов: Енергетиката е темата на следващите 30–40 години

Младенов: Енергетиката е темата на следващите 30–40 години
Диверсификацията остава важна за нас като страна и ние трябва да продължим да работим по този приоритет, смята министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Начинът, по който добиваме енергията си, ще бъде основна тема за следващите 30–40 години, защото ресурсите ни рязко намаляват, заяви външният министър Николай Младенов.

Това той каза в приветствието си към завършващите студенти в специалността „Международни отношения“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Диверсификацията остава важна за нас като страна и ние трябва да продължим да работим по този приоритет, добави Младенов.

Според него темата „Белене“ се е превърнала в политическа и е пример за неправилна трактовка, която някои искат да превърнат в разделителна линия между България и Русия.

Решението за АЕЦ „Белене“ беше взето на основата на ясна и прагматична оценка на възможностите и рисковете, заяви Младенов по време на лекцията си пред студентите.

Външният министър се спря и на някои от основните външнополитически приоритети на България като Балканите и Близкия изток.

„Задачата ни е да направим войната в нашия регион невъзможна, както това стана след Втората световна война в Европа“, каза министърът.

Според него европейската интеграция е добър инструмент и затова нашите съседи имат нашата конструктивна подкрепа по техния път към ЕС.

„Намирате се в университет, който беше един от символите на промяната в България през 90-те, и затова сигурно разбирате мащаба на събитията, които текат в момента в Близкия изток“, каза министър Младенов на студентите.

Според него това отваря и добри възможности за България и трябва да се използва от дипломацията.

Николай Младенов покани завършващите да кандидатстват за работа в МВнР на конкурсите, които вече периодично се обявяват в институцията, и очаква новите попълнения да освежат системата.

#МВнР #ЕС #Втората световна война #Европа #Близкия изток #Балканите #АЕЦ #Русия #България #Белене #Софийски университет „Свети Климент Охридски“ #Министерство на външните работи #енергетика #външен министър #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници