Минимален скок на тока от 1 юли

Минимален скок на тока от 1 юли
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скок на цената на тока средно с около 2% след 1 юли предвижда приетият в понеделник от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проект за цените на електроенергията през новия регулаторен период. За бита повишението е минимално. Председателят на комисията Иван Иванов обяви, цитиран от БНТ, че най-голямо е повишението за абонатите на „Енерго-Про" в Североизточна България - малко над 3 на сто.

Токът за бита за клиентите на ЧЕЗ в Западна България ще поскъпне с 1,53 %. Малко над 1 процент пък ще е увеличението на цената за абонатите на ЕВН в Югоизточна България.

Припомняме, работна група от КЕВР в края на май предложи цените на електроенергията за битовите потребители да бъдат повишени с 1,99 %. Експертите са изчислиха, че крайната цена за битовите клиенти на електроразпределителното дружество ЧЕЗ трябва да бъде повишена с 1,53 процента. Според сметките им токът за клиентите на ЕВН трябва да е с 1,22% по-скъп, а за "Енерго-Про" с 3,64 процента.

Експертите направиха предложението си вследствие на поисканите от разпределителните дружества проценти, с които да се увеличи цената. Трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", настояваха за значително повишаване на нощната електроенергия - с между 14 и 25%.

С новите цени при средна месечна сметка от 60 лева, абонатите на „Енерго-Про" ще плащат 62.18 лв., на ЧЕЗ - 60,92 лв. и на ЕВН 60,73 лева.

В същото време за едрия бизнес се готви драстично поскъпване. Чрез 22-процентен скок на добавката "Задължения към обществото", която се изравнява с тази на бита. По този начин се компенсира скъпата енергия, която НЕК купува от заводските централи, ВЕИ-та и американските ТЕЦ-ове.

От НЕК са недоволни, че регулаторът намалява с 4% цената на ток, който общественият доставчик продава на снабдителните фирми за бита. НЕК смята, че това ще доведе до годишна загуба от 350-400 млн. лева.

В сряда предстои обществено обсъждане. В него участие ще вземат енергодружествата, синдикатите, работодателите и гражданските организации.

#ток #Енерго-Про #ЧЕЗ #КЕВР #Иван Иванов #НЕК #ТЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »