Понта се размина с разследването за корупция

Понта се размина с разследването за корупция
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Румънският премиер Виктор Понта се размина с криминалното разследване, което главният прокурор на страната поиска да бъде започнато. 

Припомняме, че премиерът и лидер на социалдемократите миналата седмица беше обвинен в корупция. Оттогава Понта се разследва за фалшифициране на доклади, пране на пари и конфликт на интереси.

Прокурорите обаче твърдят, че разследването се отнася за неговата работа като адвокат в периода между 2007 и 2008 г., когато той също така е бил депутат от Социалдемократическата партия. 

Националната дирекция за борба с корупцията от долната камара на парламента миналата седмица е поискала одобрение за започване на криминално преследване на премиера и за конфликт на интереси.

На 5 юни румънският президент Клаус Йоханис, казвайки, че Румъния е в "невъзможната ситуация премиерът да бъде обвинен в криминални престъпления". Понта тогава обясни, че само парламентът може да го отстрани от длъжността.

Според премиера има скрит замисъл зад разследването срещу него. "Целта на тези обвинения е да се предизвика смяна на правителството", твърди Понта. Той посочи още, че подобна процедура, която би заобиколила парламента, би била равнозначна на държавен преврат.

#Виктор Понта #Румъния #Клаус Йоханис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »