Страните от БРИКС се свързват и на ниво парламенти

Страните от БРИКС се свързват и на ниво парламенти
A A+ A++ A

Първият междупарламентарeн форум на страните от БРИКС, който се провежда в Москва, даде началото на огромен исторически проект - отсега органите на висшата законодателна власт на страните от БРИКС ще участват в развитието на това обединение, зяви председателят на Държавната дума Сергей Наришкин.

"Днес дадохме ново парламентарното измерение на БРИКС и тази инициатива ще бъде продължена по време на следващото председателство на групата. Сигурен съм, че днес дадохме добър старт на голям исторически проект", коментира Наришкин, цитиран от РИА Новости.

Форумът на страните от БРИКС ще бъде отправна точка за по-нататъшно сближаване и интеграция на националните правни системи, както и създаването на специални работни групи. Според Наришкин, въпреки факта, че страните от БРИКС имат различия в националното законодателство, участниците във форума са постигнали съгласие по актуални световни проблеми, свързани с международната сигурност, международното сътрудничество, развитието на международните институции.

Във форума  участват председателите на парламентите на всички страни - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, както и други членове на делегациите. Във всички страни с изключение на Китай, парламентите са двукамарни.

Страните от БРИКС са разположени на 26% от територията на Земята, с население 42% от това на планетата и 14,6% от световния брутен вътрешен продукт. В страните от БРИКС са съсредоточени 32% от обработваемата земя в света.

#БРИКС #Сергей Наришкин #Наришкин #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"