Руски депутат: ЕС ще стане филиал на САЩ, ако подпише ТПТИ

Руски депутат: ЕС ще стане  филиал на САЩ, ако подпише ТПТИ
Алексей Пушков. Снимка: cont.ws
A A+ A++ A

Европа ще се превърне във филиал на американската икономика, ако се реализира споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, заяви председателят на международната комисия към Държавната дума на Русия Алексей Пушков.

"Трансатлантическото споразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз, което САЩ така усилено лансират в Европа, въпреки съпротивата на значителна част от европейците, които справедливо подозират, че в този случай Европа ще се превърне във филиал на американската икономика, е опит за съхраняване на лидерската позиция в света“, заяви Пушков на първия междупарламентарен форум на държавите от БРИКС в Москва, цитиран от РИА Новости.

Трансатлантическото споразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз е документ, чието приемане би довело до намаляване на тарифите и премахване на регулаторните пречки пред бизнеса помежду им,  ще направи изискванията към компаниите в двете икономически пространства сравнително универсални. Противниците на споразумението твърдят, че то отразява интересите само на мултинационални компании, които се борят за контрол и намаляване на отслабването на мерките за контрол в Европа. По време на подготовката на договора в рамките на ЕС бяха проведени стотици протести.

Най-големите притеснения в Европа срещу ТПТИ са, че ще ядем хлорирани пилета, континентът ще бъде надупчен от сонди за шистов газ и ще бъдат създадени специални съдилища за концерните. Друго притеснение е съвместната работа по регулациите.

Според най-непримиримите критици на споразумението Еврокопейската комисия и САЩ искат не само да премахнат търговските бариери, а да попречат изобщо на появата на нови правила и стандарти, които възпрепятстват търговията. Никакви закони, никакви екостандарти, никакви правила за защита на потребителя не могат да влязат в сила, без партньорите да са ги видели.

#Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции #ТПТИ #САЩ #ЕС #Европейската комисия #Алексей Пушков #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"