Най-религиозни са в Тайланд, най-много атеисти живеят в Китай

Най-религиозни са в Тайланд, най-много атеисти живеят в Китай
Снимка: www.nasamnatam.com
A A+ A++ A

Шест от десет (63%) души в световен мащаб заявяват, че са религиозни, докато един от пет (22%) казва, че не е. Eдин на всеки десет (11%) определя себе си като убеден атеист. Това показва последното проучване на „Галъп интернешънъл“, направено по повод започналия в медиите дебат за суеверията, ритуалите за „гонене на злото“ и т.н. и пресечната им точка с религията.

Китай е най-малко религиозната страна с двойно по-висок процент на убедените атеисти спрямо всяка друга нация (61%). Следват Хонг Конг (31%), Чехия (30%) и Испания (20%) и др.

Тайланд е най-религиозната страна в целия свят (94%), следвана от Армения (93%), Бангладеш (93%), Грузия (93%) и Мароко (93%).

В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%. В Азия 62% заявяват, че са религиозни.

В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37. Именно в тези два региона, както и в Азия, има и най-голям дял заявени атеисти – малко над 1 на всеки 10 във всеки регион (Западна Европа: 14%; Азия: 14%; Океания: 12%).

Най-религиозните

Изследването отчита най-много декларирана религиозност в Африка и региона на Близкия Изток и Северна Африка, където съответно 86% и 82% от хората смятат себе си за религиозни. В същото време най-религиозните страни сред изследваните са Тайланд с дял от 94% смятащи себе си за религиозни и само 2%, които не са религиозни или са убедени атеисти. Тайланд е следван от Армения (93%), Бангладеш (93%), Грузия (93%), Мароко (93%), Фиджи (92%) и Южна Африка (91%).

Обратно, само 30% от гражданите на Великобритания, например, се смятат за религиозни, докато в Русия този процент достига 70, а в Америка 56.

Най-малко религиозните

Западна Европа (51%) и Океания (49%) са единствените региони, в които около половината от населението не са религиозни или са убедени атеисти.

Най-малко религиозната страна е Китай, където 61% от хората заявяват, че са убедени атеисти (приблизително два пъти повече в сравнение с останалите страни), а 29% казват, че не са религиозни в сравнение със 7-те процента, които твърдят, че са религиозни.

Най-високият процент след Китай на хора, твърдящи, че са атеисти е в Хонг Конг и Япония съответно с 34% и 31%. Шведите пък са най-малко религиозните в западния свят като 78% от тях заявяват, че не са религиозни или са атеисти.

В Израел, 65% от запитаните казват, че не са религиозни или са атеисти, докато 30% заявяват, че са религиозни. Междувременно в Палестинските територии (Западният бряг и Газа) населението е значително по-религиозно, като 75% казват, че са религиозни срещу 18%, които заявяват, че не са религиозни.

Религиозността в България

България се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа. Малко над половината (52%) от българите, заявяват, че са религиозни, срещу 36% които казват, че не са. Убедените атеисти пък за сметка на това са само 3%. Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност.

Демографски наблюдения

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

#религия #Галъп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"