Ненчев: Законът трябва да се промени заради честите инциденти с боеприпаси

Ненчев: Законът трябва да се промени заради честите инциденти с боеприпаси
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев смята, че законът трябва да се промени, за да се избегнат инцидентите при работа с оръжия и муниции. Това стана ясно от думите му в ефира на БНР по повод взрива на полигона в Анево.

"Очаквам разследващите органи да си свършат работата. Не се касае за обучение. Касае се за тест за изпробване на някакви боеприпаси. Но, как да си го обясня? Очевидно обяснението е едно - има неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение", посочи министърът.

Той отрече да познава фирмата, която е правила изпитания на оръжие на полигона в Анево."Нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове. Предполагам, че се касае за нарушение на инструкции и правила", заяви още министърът на отбраната.

Той припомни, че преди повече от три месеца е издал заповед, чрез която е задължил абсолютно всички хора, които са на подчинение и работят в структурите на Министерството на отбраната да преминат допълнителен курс, които се занимават с взривни вещества, материали в складове допълнително обучение.

"Свършиха си работата хората. Над 280 човека, доколкото си спомням, сме обучили. По време на заседание на Министерски съвет предложих такъв тип обучение, тъй като имаме възможно най-добрите специалисти във военното училище в Шумен, такова обучение да преминат всички онези, включително и частни фирми, които се занимават и работят с взривни материали. Това мога да направя. Надявам се да има воля един ден това да се случи", заяви Ненчев.

#Николай Ненчев #закон #боеприпаси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »