Гърци към Борисов: Искаме премиер като Вас

Гърци към Борисов: Искаме премиер като Вас
Бойко Борисов се обърна към собствениците на фирмата изпълнител и каза, че качеството трябва да бъде такова, че след 10-20 години, пътят да бъде в добро състояние. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцки туристи в Сандански казаха на премиера Бойко Борисов, че искат в Гърция да имат министър-председател като него – който е отговорен и патриот и строи в държавата.

В четвъртък край града бе направена първа копка от магистралата Кулата–Сандански, предаде БГНЕС.

Премиерът Бойко Борисов и министрите в кабинета му Лиляна Павлова, Ивайло Московски и изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров направиха първа копка на ЛОТ 4 от АМ „Струма“ по трасето Сандански–Кулата. На церемонията присъства и посланикът на Гърция в България Трасивулос Стаматопулос.

„За Сандански първата копка на магистралата Кулата–Сандански е най-значимото събитие в историята на града след построяването на австрийския хотел през 80-те години на миналия век. Благодарение на този проект Сандански ще има бърз достъп до пристанище Солун, засилена търговия, което означава и работни места. Това ще означава в същото време и утвърждаването на Сандански като европейска спа туристическа дестинация“, каза депутатът от РЗС Яне Янев, който присъства на първата копка.

„От мен не е имало по-голям критик на това правителство, но когато става въпрос за стратегически важни за България въпроси, може да се разчита на нас“, добави той.

„АМ „Струма“ е най-екологичната в страната ни. Тя ще доведе до изключителен възход на региона. Спазени са всички европейски изисквания на еколозите – с убежище за прилепи и с тунели за костенурки“, каза от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

„Искам с археолозите и еколозите да сме в дружба. За да спазим срока за изпълнение на строителството, който е 23 месеца, апелирам работниците да започнат още днес“, призова премиерът.

Бойко Борисов се обърна към собствениците на фирмата изпълнител и каза, че качеството трябва да бъде такова, че след 10-20 години пътят да бъде в добро състояние.

„Днес сбъднахме мечтата на поколения българи – да имат магистрала до Солун. Нека ние да си гледаме работата, а кризата все някога ще свърши“, коментира той.

„Строителството на ЛОТ 3 на АМ „Струма“, който е в района на Кресненското дефиле, ще започне през пролетта на 2014 година“, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Това е най-скъпият и най-труден за изпълнение участък. Струва 1 милиард евро, каза още ресорният министър Павлова.

Дължината на ЛОТ 4 е 15 км, а срокът за изпълнение e 23 месеца. Договорът за строителство бе подписан на 19 март. Стойността му е 55 980 000 лева.

Изпълнител е гръцката фирма „Актор“ АД. Строителният надзор ще осъществява „Пътинвестинженеринг“ АД, чийто договор е за 297 016 лева. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт“ 2007–2013 г.

Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени 5 надлеза, 5 подлеза и 2 жп подлеза на жп линия „София–Кулата“. Ще бъдат изградени и 7 моста. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места.

Общата дължина на АМ „Струма“ – от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Трасето е част от европейския транспортен коридор № IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север–Юг“. По нея се осъществява и пътният трафик за Гърция.

При визитата си в Сандански Борисов посети и Районния съд в града. Той каза, че съдилищата трябва да бъдат реформирани и ефективни и да изглеждат така, както този в Сандански.

Борисов бе впечатлен от начина на плащане на държавните такси чрез посттерминални устройства, които спестяват пари и време на гражданите. От 1913 г. български премиер не е посещавал Районния съд в града.

„Впечатлен съм от политическата воля на премиера за реформи в съдебната система и набелязаните мерки. Дълбоко съм убеден, че българската съдебна система няма да бъде критикувана от ЕК, ако тези реформи бъдат реализирани, и съм убеден, че това ще се случи“, каза от своя страна председателят на районния съд Димитър Узунов след посещението на премиера.

#Димитър Узунов #ЕК #Районния съд #Даскалово #София #Петрич #Европейския съюз #ОП „Транспорт“ #Пътинвестинженеринг #Актор #ЛОТ 3 #Кресненското дефиле #Яне Янев #РЗС #ЛОТ 4 #България #посланик #Трасивулос Стаматопулос #Лазар Лазаров #Агенция „Пътна инфраструктура“ #Министър на транспорта #Ивайло Московски #министър на регионалното развитие и благоустройството #Лиляна Павлова #Струма #магистрала #Кулата #Гърция #министър-председател #Бойко Борисов #премиер #Сандански

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници