България дава 20 млн. лв. за профилактика на вертолети

България дава 20 млн. лв. за профилактика на вертолети
Вертолет „Кугър“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще правим нова обществена поръчка за поддръжка на вертолетите „Кугър“ и имаме идея евентуално това да се извършва от специалисти на ВВС, заяви военният министър Аню Ангелов.

Ангелов потвърди, че за техническа инспекция на вертолет в момента се искат 500 000 лв., предаде БГНЕС.

Според експерти на вертолет „Кугър“ трябва да се прави профилактика, след като „навърти“ 500 ч. във въздуха или след като минат 2 г., дори без да е летял. Цената за това е 500 000 лв. Така според прогнозите им средно за година за поддръжката на всички 12 „Кугър“-а, които притежава армията, ще са необходими 20 млн. лв.

Първият вертолет пристигна в България в средата на 2006 г., като всеки следващ до 12-ия пристигаше на интервал от около 6 месеца.

„Кугър“-ите бяха купени от „Юрокоптер“, която прие ангажимент по директния офсет да изгради хангар за вертолетите и учебен корпус. Договорът за доставка на 12 вертолета „Кугър“ и шест „Пантер“ беше сключен в края на януари 2005 г. и е за над 380 млн. евро.

Военният министър потвърди, че 500 000 лв. струва само инспекцията на „Кугър“ и в тази цена не влизат резервните части. Толкова Министерството на отбраната (МО) трябва да плаща само за свидетелства и за сертификата, че може да продължи да лети, и затова ще обяви нова обществена поръчка.

За да се осъществи идеята обаче инспекцията да се прави от български специалисти, те трябва да бъдат обучени от производителя.

„Имаме тези възможности, имаме капацитета“, каза военният министър и загатна, че „това ще бъде малко в ущърб на някои предприятия от отбранителната промишленост, но за нас са важни и качеството, и разходите“.

По думите му МО ще търси и допълнителни приходи, за да осигури поддръжката на новата техника за армията.

Военният министър пресметна, че изпълненият бюджет за 2011 г. е 1.42% от БВП, а тази година бюджетът е 1.31% от БВП. Заложеният бюджет за изпълнение на всички стратегически документи в армията е 1.5% от БВП.

„Но аз мога да ви гарантирам, че в края на годината ще успеем с допълнителни приходи да добавим още поне около 60–70 млн. лв.“, пресметна министърът на отбраната.

Той посочи, че това би трябвало да даде на ръководството на МО повече въздух за следгаранционната поддръжка на новото въоръжение, което е проблем в момента.

Заради по-малкия заложен бюджет за отбраната се отлагаше и началото на най–скъпия проект от Инвестиционния план – програмата на Министерство на отбраната до 2020 г. - за придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка. Целият план е от 13 проекта, а общата му стойност е 2 млрд. лв.

Аню Ангелов каза в четвъртък, че до края на тази и началото на следващата година ще предложи на Министерския съвет да приеме разчета за инвестиционни разходи по този проект. Според изчисленията му до момента те ще са не повече от 350–390 млн. долара.

Аню Ангелов каза, че дори е възможно тази цена да търпи промяна, но „само в една посока – надолу“.

Той обясни, че министрите в региона водят разговори за това как да работят съвместно и да се използва оборудване, което вече има в съседни държави, и подготовката на пилотите да става също в съседните страни.

„Така че има, има какво още да се икономиса от тази сума“, посочи министърът.

Аню Ангелов обаче уточни, че този проект няма да влезе в 41-вото Народно събрание до края на мандата му, а ще се внесе за гласуване в следващото.

Проектът трябва да бъде одобрен от народните представители, защото депутатите трябва да гласуват всяка инвестиция на МО за над 100 000 лв.

Военният министър подчерта, че многоцелевият изтребител ще влезе в следващия парламент, за да не наследяват следващите управници решенията на тези преди тях.

МО ще започне и обществените поръчки, с които ще оползотвори 24 млн. лв., получени от продажбата на 12 употребявани хеликоптери Ми-17 и Ми-24.

#Кугър #вертолет #Аню Ангелов #министър на отбраната #инспекция #ВВС #обществена поръчка #България #поддръжка #Юрокоптер #Пантер #Министерство на отбраната #МО #Министерски съвет #Народно събрание #Ми-17 #хеликоптер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"