Турция се разгневи на Брюксел

Турция се разгневи на Брюксел
Реджеп Ердоган. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Още преди да е публикуван ежегодния доклад на Европейския парламент с оценка за готовността на Турция за членство в ЕС, Анкара реагира с условия, пише "Взгляд".

Турция и ЕС са съгласували само 17 от 35-те технически точки, които трябва да изпълни Турция за да достигне „необходимото за единното европейски семейство състояние“. Без да дочака публикуването на доклада, Турция предложи на ЕП да внесе принципни поправки в него.

Министърът по европейските въпроси Волкан Бозкир посочи, че ако в текста присъстват точки като решението на ЕП от 15 април 2015 година за арменския геницид, призиви за изключване на Кюрдската работническа партия от списъка на ЕС с терористичните организации, призив са замразяването на финансовата помощ до встъпването на Турция в ЕС, то това ще бъде неприемливо за Анкара.

Според анализаторите това е поредният предизборен ход на презиеднта Реджеп Ердоган.

„Турция в момента е асоцииран член на ЕС и от тази година възобнови преговорите за встъпване. Тази ожесточена риторика е предназначена за вътрешната публика- на 7 юни в страната ще се проведат парламентарни избори и борбата за гласовете на избирателите се нажежава“, заяви директорът на изследователския център „Близък изток-Кавказ“ Станислав Тарасов.

В началото на годината Ердоган заяви, че ако Европейският съюз е против ислямофобията, тогава е длъжен да приеме Турция в своя състав. "Ние проверяваме Европа. Ще може ли Европа да приеме и да включи в редовете си Турция, чието население е съставено от мюсюлмани? Ако сте срещу ислямофобията, вие трябва да приемете Турция в ЕС. Турция се явява член на НАТО, ОИСР...Защо не я допускате в ЕС? Оказва се, че проблемът е доста по-различен. Турция - сега е силна държава и тя няма да стои пред вратите на ЕС и да проси членство. Ако не бъде приета в ЕС, тя ще поеме по свой път", категоричен бе Реджеп Ердоган.

#Турция #Анкара #ЕС #ЕК #Европейската комисия #Реджеп Ердоган #Ердоган #Европейският съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"