„Разсъбличаща“ снимка на летище може да бъде отказана

A A+ A++ A

Предложението на Европейския парламент пътниците по летищата да имат право да отказват снимка на „разсъбличащ“ скенер беше одобрено от Европейската комисия.

В понеделник ЕК одобри общи строги правила за употребата на специалните скенери по аерогарите, предаде БТА.

Пътниците трябва да бъдат насочени към алтернативен метод за установяване дали по тялото им не са прикрепени опасни предмети и вещества.

ЕК настоява и по европейските летища да има достъпна информация дали на конкретната аерогара се използва такава сканираща техника.

Друго условие е снимките, направени при сканирането, да не показват лицата на пътниците, както и в общия случай да не се съхраняват, а да бъдат видими само за служителите по сигурността и само в момента на проверката. 

Въвеждането на скенерите по европейските летища няма да бъде задължително за страните от ЕС, но ако бъде предприето, трябва да отговаря на одобрените изисквания, включително устройствата да не използват рентгенова технология. 

Единствено Холандия и Великобритания използват такива приспособления редовно до този момент, но технически опити за въвеждането на подобни скенери е имало в 5–6 държави от ЕС, уточниха от Комисията.

Внедряването на описаните скенери започна след опита за терористичен акт в полет от Амстердам за Детройт на 25 декември 2009 г., при който нападателят бе скрил експлозиви в бельото си.

#летище #аерогара #Европа #ЕС #ЕК #ЕП #Европейския парламент #Европейската комисия #Холандия #Великобритания #Детройт #Амстердам #терористичен акт #скенер #снимка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »