Обама ограничи правомощията на Агенцията за национална сигурност

Обама ограничи правомощията на Агенцията за национална сигурност
Барак Обама Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за ограничаване на правомощията на Агенцията за национална сигурност, известен като "Акт за свободата". Новият закон, който бе гласуван от Конгреса, спира възможността за събиране и съхраняване на данни за телефонните разговори и друга информация за американските граждани, които не са свързани с тероризъм, съобщи "USA Today".

Събирането на информация и подслушването бяха една от най-критикуваните мерки от закона, известен като "Пейтриът акт", приет след атентатите от 11 септември.

Законът ще прехвърли на телекомуникационните компании отговорността да събират данните, до които властите ще имат достъп само със съдебно решение. Той обаче предвижда да бъде дадено отново право на Агенцията за националната сигурност да следи и подслушва "определени лица". Това са хора, които са заподозрени, че готвят самостоятелно атентати и други действия, които застрашават сигурността.

Обама заяви, че законът ще защитава едновременно гражданските права и националната сигурност. Документът бе приет с 67 срещу 32 гласа, подкрепен от републиканци и демократи след седмици на разгневени дебати в търсене на баланс между опасенията за личната неприкосновеност и безпокойството от терористични атаки.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл предупреди, че реформата ще направи Америка по-малко сигурна и определи вота като „шумна победа за тези, които заговорничат срещу родината“. „Тя със сигурност подрива сигурността на американците, като отнема още един инструмент от ръцете на нашите служби в най-лошия според мен момент“, каза Макконъл.

Сенаторът републиканец Сузън Колинс също гласува против закона. „Силно съм смутена, че някой може да твърди, че телефонните данни са по-добре защитени в ръцете на 1400 телекомуникационни компании, отколкото в сигурната база данни на АНС, до която имат достъп само 34 внимателно подбрани и обучени федерални служители, работещи под надзора на федерален съдия“, каза тя. „Новата система ще бъде по-малко ефективна, тъй като няма абсолютно никакви гаранции, че телекомуникационните компании ще осигурят защитата на тези данни“.

#САЩ #Барак Обама #Обама #следене #подслушване #Агенцията за национална сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"