Китайска свободна търговска зона иска да инвестира в Тракия икономическа зона

Китайска свободна търговска зона иска да инвестира в Тракия икономическа зона
Снимка: Българо-Китайска асоциация за бизнес развитие
A A+ A++ A

Българо-китайската асоциация за бизнес развитие подписа меморандум със „Свободна търговска зона Циндао“ на среща в Пловдив във вторник. Двете страни се договориха за създаване на платформа, която да е в услуга на местните предприятия.

„Ние вече инвестирахме в Югоизточна Азия, в Индонезия, и сега имаме интерес да инвестираме в Европа“, заяви Хуайуе Ванг, политически ръководител в град Циндао и директор на „Свободна търговска зона Циндао“. Зоната е получила от китайското правителство статут да работи по изпълнение на стратегията „Пътят на коприната“ за изнасяне на инвестиции, предимно в държави от Централна и Източна Европа.

Китайската делегация посети България с цел проучване на възможностите за инвестиции у нас. По време на няколкодневната визита представителите на местното правителство на Циндао, провинция Шандун и на водещи компании от „Свободна търговска зона Циндао“ се срещнаха с министъра на икономиката Божидар Лукарски, с областния управител на Пловдив Розалин Петков, запознаха се с възможностите на „Евро–китайската зона за икономическо развитие“, която е част от „Тракия икономическа зона“, на летище Пловдив и пристанищата във Варна и Бургас, и СОК „Камчия“.

Хуайуе Ванг призна, че страната ни не е много добре позната като инвестиционна дестинация в Китай. Той проучва какви са най-добрите възможности за сътрудничество в областта на индустрията, логистиката и търговията.

„Радваме се да видим, че държавната и общинска власт подкрепят развитието на Тракия икономическа зона и особено частта и Евро-китайска зона. Преди 35 години Китай стана дом за чуждите инвеститори, в резултат, на което се създадоха много могъщи предприятия. В момента политиката, стратегията на нашето правителство „Един пояс, един път“ повелява тези големи компании да инвестират навън“, разясни Хуайуе Ванг.

Областният управител Розалин Петков подчерта, че България от всички страни – членки на ЕС, има традиционно най-добри връзки с Китай. Изключително активни са и контактите на Пловдив с китайските побратимени градове.

Наскоро "Тракия икономическа зона“ / и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие станаха част от филм на белгийската национална телевизия за „Пътя на коприната“. Кореспондентът на фламандската VRT-NIEUWS за Източна Азия Стефан Бломарт и неговият бяха в Пловдив, за да снимат предприятия в зоната. Акцентът бе проектът за „Евро-китайска зона за икономическо развитие“, който е част от 6-те индустриални зони в района на Пловдив, обединени под името „Тракия икономическа зона“. Другият акцент е идеята за логистичен хъб на европейски и китайски стоки, основен компонент на проекта. Белгийците бяха впечатлени от внушителните 1 милиард евро инвестиции, реализирани досега в ТИЗ от над 114 български, европейски, американски и азиатски фирми, някои, от които световни лидери в своите области.

#Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие #Пловдив #Тракия икономическа зона #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »