АЕЦ "Козлодуй“ сменя горивото от 2016 г.

АЕЦ "Козлодуй“  сменя горивото от 2016 г.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подобрено свежо ядрено гориво ще използва от лятото на 2016 г. АЕЦ "Козлодуй“, след като е договорила с руския си доставчик ТВЕЛ смяна на вида на топлоотделящите елементи, с които се зареждат V и VI блок. Това съобщи изпълнителният директор на атомната централа Димитър Ангелов пред български журналисти в Москва, където участва в изложението "Атомекспо“.

"Що се отнася до доставките на модернизирано гориво за АЕЦ "Козлодуй" в момента е в сила договор, подписан през 2014 г. В съответствие с него днес на завършващия етап е подготовката на необходимите документи за лицензиране от АЯР и разрешение за използването на модернизирания вид гориво", обясни старшият вицепрезидент на ТВЕЛ по развойната дейност Пьотр Лавренюк, съобщава БГНЕС.

Той се надява, че в съответствие с този график ТВЕЛ се надява до края на тази година да получи разрешение от българския регулатор, но не изключва процедурата да се удължи и това да стане през следващата година.



"За 2016 г. се предвижда първата доставка и първото зареждане с модернизираното гориво на един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй", каза Лавренюк и подчерта, че това са плановете на ТВЕЛ и за момента всичко върви по график.

Пьотр Лавренюк коментира и въпроса с извозването на отработено ядрено гориво от съществуващите два блока на АЕЦ "Козлодуй".

Въпросът за извозването обратно на отработеното ядрено гориво също се решава в момента", каза той. Лавренюк посочи, че върви съгласуването на търговските условия на договора за това отработено ядрено гориво, което предстои да бъде извозено. "Мисля, че страните ще съгласуват този договор и ще го подпишат", оптимистично завърши първият вицепрезидент на ТВЕЛ - компанията, произвеждаща и доставяща ядрено гориво за ядрените реактори, произведени от Русия.

#АЕЦ "Козлодуй" #гориво #ТВЕЛ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"