Задминахме румънците по усвояване на евофондове

Задминахме румънците по усвояване на евофондове
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Задминахме румънците по усвояване на евофондове. Страната ни се нарежда на 23-о място по темп на усвояемост на европейските фондове. Това става ясно от актуализираната справка на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. България е получила потвърждение от Брюксел за 76,3% усвояемост на европейските средства.

В същото време Румъния е успяла да усвои едва 61,4% от полагащите й се еврофондове. Така северната ни съседка се нарежда на 27-мо място от 28-те страни-членки на ЕС.

България и Румъния се присъединиха заедно в ЕС на 01 януари 2007 г. Румъния обаче имаше достъп до далеч по-голям финансов ресурс, заради по-голямата си територия и три пъти по-голямото население.

Румънците са почти 22 милиона, при малко над 7 млн. българи. За периода 2007-2013 г. Румъния имаше достъп до 19,7 млрд. евро, докато България до по-малко от 7 млрд. евро по Структурните и кохезионния фонд.

Отличници в усвояването на еврофондовете продължават да бъдат Естония с 94,9%, Португалия 94,3% и Литва с 93,7%. Българското правителство се надява, че към края на 2015 г., когато приключва първия за страната ни програмен период, ще сме усвоили поне 85% от еврофондовете.

В следващите седмици София очаква одобрението на ЕК за последните две оперативни програми от новия програмен период 2014-2020 г. – "Околна среда" и "Региони в растеж". До 2022 г. България ще може да разчита общо на близо 16 млрд. евро по Структурните и кохезионните фондове, земеделските и рибарските фондове, както и преките плащания за земеделска площ.

#България #Румъния #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"