Лекар: Бебето в Тетевен можеше да е живо, ако болницата бе подготвена за цезарово сечение

Лекар: Бебето в Тетевен можеше да е живо, ако болницата бе подготвена за цезарово сечение
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Починалото бебе в Тетевен е щяло да бъде живо, ако болницата е била подготвена за цезарово сечение. Това мнение изказа д-р Елка Дачева акушер-гинеколог в болница „Св. Анна” в София по повод случая с починало новородено в районната болница в ефира на Нова телевизия.

По думите на медика, когато е започнало раждането не е имало анестезиолог в болницата.

„Ако в този момент в болницата в Тетевен имаше анестезиолог, бебето щеше да бъде спасено", посочи още тя.

По думите й в повечето районни болници в България е такава практиката.

"Ако това беше в една болница, каквито са нашите, след неуспешния форцепс на третата и четвъртата минута бебето може да бъде извадено. Но това е една малка районна болница, в която няма анестезиолог и не може да бъде направено моментално цезарово сечение. Те викат анестезиолога от дома му. Минават 35 минути преди той да дойде. Там няма дори и кръв за преливане", поясни д-р Дачева. По думите й след раждането се налага да се чака по 2 часа, докато дойде неонатолг, който да се погрижи за бебето.

По думите й, за да се наложи форцепс, жената трябва да е под наркоза: "Лекарката не е успяла да сключи форцепса. В момента, в който тя опитва да сключи втората лъжица, пациентката я рита, при което лъжиците падат в легена. И оттук-нататък това, което трябва да се направи, след като не може да се извади с форцепс, е да се направи секцио. Те са направили цезарово сечение, но са се забавили 35 минути".

От своя страна д-р Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности към Първа АГ болница „Св. София" заяви, че анестезиологът е трябвало да бъде там.

"Никой не знае как ще завърши. Анестезиологът е длъжен да стои там. Ние не сме в 17 век", изтъкна тя.

Във връзка с твърденията на родилката Наташа Габровска, че върху корема й е било сядано, Григорова беше категорична, че в съвременното акушерство тази практика не се прилага по никакъв начин.

"В деня, в който се случиха нещата, разговаряхме многократно с д-р Байчева. При жената е премерен нормален таз. Идва да ражда в 11 часа сутринта и още е с 3 сантиметра разкритие. Същинското раждане е, когато няма вече маточна шийка и главата е паднала ниско. И младите майки не искат да разберат, че тогава няма кой да роди бебето, ако тази жена не напъва. Вие сигурни ли сте, че д-р Байчева наистина е казала „не се научихте да раждате?”, заяви д-р Дачева, която е близка приятелка с д-р Байчева, извършила раждането

По думите й не трябва да се взимат на доверие само думите на родителите. „Имате доверие към родителите, а към лекарката не?“, запита риторично тя.

След като случаят доби гласност оставки хвърлиха д-р Нина Байчева и д-р Михаил Миков, което заплаши от закриване АГ отделението в Тетевен. С писмо на министър Петър Москов от 1 юни беше командирован екип на ЦСМП Ловеч във филиала на спешна помощ – Тетевен за оказване на медицинска помощ.
При необходимост екипът трябва да транспортира бременни, родилки и гинекологично болни. Мярката е временна.

По случая е образувано досъдебно производство от Окръжната прокуратура в Ловеч, назначена е и съдебно-медицинска експертиза. А пред болницата в Тетевен десетки майки поискаха доктор Байчева да отиде на съд. Твърдят, че също са пострадали от професионалните й похвати.

Държавата обеща спешни мерки. Здравният министър Петър Москов заяви, че Регионалната здравна инспекция ще направи проверка на всички бременни жени и родилки, които досега са били в обхвата на тетевенската болница.

#Тетевен #бебе #болница #лекар #цезарово сечение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"