Нападнаха Тома Белев, че влиза в МОСВ, той видя атака на Цеко Минев

Нападнаха Тома Белев, че влиза в МОСВ, той видя атака на Цеко Минев
Тома Белев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новината, че екоактивистът Тома Белев официално ще е член на Висшия експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите скара прирозащитници и предизвика дискусии в социалните мрежи.

Оказа се, че информацията не е съвсем коректна, защото от МОСВ обясниха, че Белев не е член на този съвет, а е класиран за Междуведомствена комисия за извършване на екологична оценка на планове и програми. Тази комисия ще обсъжда доклади за екологична оценка и ще предлага на министъра на околната среда и водите решения за становища.

Според Националната гражданска коалиция „Природа за хората и регионите“ Белев не бива да "влиза в МОСВ", защото качествата му са съмнителни - заради него парк "Българка" е "в пълна разруха".

"Комисия, назначена със заповед на министър Василева, е решила, че Белев е голям експерт по екологични оценки. Това е извършено въпреки факта, че същият този Висш експертен екологичен съвет върна поради некачествено изпълнение и десетки грешки Плана за управление на природен парк „Българка“, който се изпълнява от Тома Белев. Да не говорим за скандалния План за управление на „Витоша“, също изготвен с участието на Белев поради който в момента парка е в пълна разруха. Поради „експерта“ Белев корояда унищожи почти всички смърчови гори в цяла Витоша и настъпва към Рила. Заради несправяне с работата и преразход на гориво /на обикновен език казано кражба на бензин/ Белев бе уволнен като директор на парка. В последствие с личната намеса на тогавашния премиер Сергей Станишев, той бе възстановен на работа, защото бе от квотата на коалиционния партньор на БСП в управлението „Зелената партия“ на Александър Каракачанов", се казва в позиция на сдружението.

Според „Природа за хората“ има вероятност министър Ивелина Василева и Тома Белев да имат сделка - той влиза в министерството и няма да се противопоставя на публични държавни проекти. "Тази версия се потвърждава и от факта, че последните няколко месеца Белев хвали министърката за дейността й. По всяка вероятност освобождаването на дългогодишния експерт и член по право в ВЕЕС Михаил Михайлов е част от тази договорка", твърдят от организацията.

В позицията се казва също, че заради назначението на Белев ще започнат протести и ще бъде поискана оставката на министър Ивелина Василева.

Белев прие острата реакция срещу влизането му в МОСВ като лична заинтересованост на Цеко Минев. Приближени до Белев коментират, че „Природа за хората” е организация, спонсорирана от Цеко Минев и Витоша ски.

"Голяма активизация ей, явно Цеко се готви да строи я в Банско, я на Витоша и строил цялата сволоч да бълва. Бълвайте, не ми пречите. Така поне парите остават в България, а не отиват из офшорните дестинации", написа Тома Белев на профила си във Фейсбук.

#Тома Белев #МОСВ #Ивелина Василева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »