Напрежение и дебати сред лекарите за намаляване дефицита на Здравната каса

Напрежение и дебати сред лекарите за намаляване дефицита на Здравната каса
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Надзорният съвет на Здравната каса и Българският лекарски съюз обсъждат мерки за намаляване на преразхода в здравния фонд. Ако болниците продължат да харчат повече, отколкото е заложено в бюджета, касата ще завърши годината с дефицит от около 200 млн. лв.

Една от възможностите за ограничаване на харчовете е орязване на цените на клиничните пътеки с 13%. От лекарския съюз обаче обявиха, че няма да подкрепят предложението. В опит да потушат напрежението в системата от касата заявиха, че ще предложат част от дейностите като лъчетерапия и почти всички процедури по лечение на очни заболявания да се извършват от специалисти в поликлиниките, а не в болниците.

Освен това ще разчитат на Националната агенция за приходите да събере повече пари от здравни вноски. Прогнозите са, че с тези мерки ще се спестят 170 млн. лв. и касата ще завърши годината с дефицит от 30 млн. лв.

"Надявам се, че преразходът в НЗОК ще бъде минимален, а изходът е по-бързо приемане на законовите условия, които променят начина на харчене и финансиране на системата", заяви здравният министър Петър Москов в петък.

#здравна каса #НЗОК #БЛС #бюджет #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »