Плевнелиев: Най-вероятно, с местните избори ще има и референдум (ОБНОВЕНА)

Плевнелиев: Най-вероятно, с местните избори ще има и референдум (ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До дни ще бъде ясна датата на местните избори. Заедно с тях, по всяка вероятност, ще има и референдум, свързан с изборните правила - задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарен елемент, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Работим изключително интензивно заедно с парламента и

търсим заедно най-доброто решение

за провеждане както на местни избори, така и на референдума при формулата 2 в 1, каза още държавният глава.

"Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване - това ме въодушевява, това ме радва и планирам буквално в следващите часове да приключим преговорите с парламентарно представените политически сили, а в рамките на дни да направя и обръщение към народа, в което да се обърна към суверена с ясна дата за избори и ясни въпроси за референдум", съобщи президентът.

Той посочи, че сред партиите

има различни тематични коалиции относно въпросите за референдума -

някои променят задължителното гласуване, други - електронно, а трети са за мажоритарен елемент: "Убеден съм, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с местните избори да бъде успешен и директната демокрация да получи подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови да го питат, да чуят, а след това да действат".

Президентът информира, че по отношение датата за провеждане на изборите има широко съгласие: "Преговаряме с всички политически сили. Работна група от президентството е постоянно в парламента, много е вероятно да постигнем пълен консенсус за провеждане на изборите. Аз имам конституционното право и мога да посоча дата, но искам да го направя заедно с парламентарно представените политически сили в дата, която е удобна за всички". По думите му

този процес ще приключи в следващите часове, а до дни ще има обръщение на държавния глава към народа

На въпрос дали 25 октомври е възможна дата Плевнелиев отговори, че това е "много вероятна дата", но все още продължават разговорите с парламентарно представените политически сили: "Аз съм системен играч, искам заедно с тях да намерим най-доброто решение".

Запитан дали Централната избирателна комисия и всички административни органи, които се занимават с организацията на изборите ще могат да поемат организацията и на референдум Плевнелиев отвърна: "Убеден съм. Вярвам, че когато имаме честен подход, както към народа, така и към институциите, те имат достатъчно време да се подготвят."

В обръщението към народа Плевнелиев обеща ясно да посочи датата на изборите и въпросите на референдума. По отношение на темите за въпросите Плевнелиев каза, че

те няма да бъдат изненада:

"Не само аз и много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и за съжаление идеята за национално допитване бе отхвърлена от 42-ото Народното събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и съответно дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет".

По думите му, тези въпроси са изключително актуални и трябва да намерят своята реализация: "Въпрос е на последно доуточняване на точките, на запетайките, за да бъда аз коректен към политическите партии и към народа и да намерим най-добрата формулировка. Това, което подготвям е изключително близо до това, което подготвихме още преди година и половина".

#Росен Плевенлиев #избори #местни избори #референдум #гласуване #задължително гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници