Гърция и България - сблъсък на газови интереси

Гърция и България - сблъсък на газови интереси
A A+ A++ A

Гърция и България през последните няколко години поставиха акцент върху обединяването на сили и представянето си за неразделни части от по-голяма интерконекторна система за транзит на газ. Днес става все по-ясно, че и двете държави имат различаващи се гледни точки и стратегии, които в крайна сметка ще се сблъскат, в зависимост от това коя първа ще успее да създаде хъб за природен газ на Балканите, пише Natural Gas Europe.

На първо място, Гърция сериозно промотира както проекта за Трансадриатически тръбопровод (ТАП), така и новия „Турски поток“. По отношение на последния, независимо дали ще се окаже жизненоспособен проект, гръцката администрация вече прокарва идеята за италианско-гръцки интерконектор (ITGI), който първоначално трябваше да пренася азербайджански газ от Западна Гърция към Южна Италия през Адриатическо море. Тъй като маршрутът на ТАП следва почти изцяло същия коридор, минавайки през Албания към Италия, гръцките власти настояват за следния
план.

„Турски поток“ ще минава през страната като „Гръцки поток“ и след това ще се раздели на две – на север към Македония и Сърбия; и към Италия, сливайки се с плановете за ITGI.

България сега има своите собствени приоритети, които се различават от тези на Гърция. Новият „Набуко“ предвижда да доставя ирански газ в Европа. Това може да е реална възможност, ако ембаргото над Иран бъде отменено и т. нар. „ирански Горбачов“, президентът Хасан Роухани успее да убеди иранските институции да изнасят газ за Европа.

Източник: агенция "Фокус"

#Набуко #Турски поток #Гърция #газ #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »