Роми събарят доброволно незаконни къщи в Гърмен

Роми събарят доброволно незаконни къщи в Гърмен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първите незаконно построени къщи в ромския квартал "Кремиковци" край Гърмен бяха съборени доброволно от собствениците им. Ромите твърдят, че 500 души, което е над 70 на сто от живеещите там, вече са напуснали страната, за да

търсят прехрана в Гърция

В Гърмен започнаха съвместните проверки на няколко държавни институции. Охранявани от полицията, представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане" започнаха съвместни проверки в ромската махала.

Изрядни се оказаха жителите на квартала като абонати на електроснабдителното дружество. Общо 26 са законните партиди.

Останалите къщи получават ток от изрядните

към което ЧЕЗ няма отношение, защото сметките се плащат, съобщи БНР.

Над сто уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки са получили живеещите в ромската махала. Заради заплахата от поемане на разходите при принудително събаряне ромите сами пожелаха да си разрушат къщите и колибите.

Община Гърмен е обявила процедура за

насрочване на търг за купуване на парцелите

Гасуваната от Общинския съвет цена е 1,10 лева за кв.м.

Освен масираните проверки на институциите, които ще продължат няколко дни, създадения по настояване на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова щаб, търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища ромски семейства. Възможността в момента е преместване в сградите на някои от старите училища, които са закрити.

#събарят #къщи #Гърмен #роми #Гърмен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай