Шумът от автомобили, влакове и самолети увеличава риска от затлъстяване (ВИДЕО)

Шумът от автомобили, влакове и самолети увеличава риска от затлъстяване (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Шумът от автомобили, влакове и самолети може да увеличи риска от затлъстяване. Експерти от института “Каролинска” в Стокхолм са проучили въздействието на шума от тези три източника върху 5075 шведи. Здравословното им състояние и работни навици в периода между 2002 и 2006 г. са изследвани чрез въпросник, като наред с това е направен медицински преглед на всеки един от участниците.

Екипът е стигнал до извода, че при хора, които постоянно са изложени на въздействието на един от трите източника на шумово замърсяване при ниво най-малко 45 децибела, вероятността за увеличение на обиколката на талията е с 25 процента по-голяма. Процентът нараства два пъти, ако хората са изложени на въздействието и на трите източника.

Учените не твърдят, че трафикът има високо съдържание на калории или по какъвто и да е директен начин е свързан с натрупването на телесна мазнина. Според  изследователите виновниците са стресът и хормонът кортизол.

Клип на Американското химическо общество показва как стресът провокира увеличено производство на кортизол като самозащита. Колкото по-дълго нивата на кортизол останат високи, толкова по-склонен е човек да се разболее, като наред с това се увеличава апетитът към мазни храни. /ДД

#самолети #мотори #влакове #автомобили #затлъстяване #здраве #кортизол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници