Москва състави черен списък с политици от ЕС

Москва състави черен списък с политици от ЕС
A A+ A++ A

Москва е съставила списък на политици от Европейския съюз (ЕС), на които забранява да влизат на руска територия, заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от сайта на БТА.

"Русия предаде в четвъртък на няколко европейски посолства списък на хора, които не могат да влизат на руска територия", обясни Рюте. Той уточни, че в листата фигурират имената на двама холандски депутати и един холандски евродепутат.

Имало общо 89 имена

и това било ответна реакция на санкциите и забраните за влизане на европейска територия, наложени на Русия, след като тя анексира през март 2014 г. Кримския полуостров и заради ролята й в украинската криза, смята Рюте.

Председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат е сред хората, които имат забрана за влизане в Русия, каза негов говорител.

Рюте осъди от името на холандското правителство решението на Москва, което "не се основава на международното право и не е прозрачно".

Белгийският премиер Шарл Мишел и външният министър Дидие Рейндерс

призоваха руските власти да преразгледат тази забрана

Германското правителство определи като неприемлива забраната, наложена на депутата Карл-Георг Велман, председател на парламентарната подгрупа по германско-украинските въпроси в Бундестага.

Велман разбра миналата неделя, че има забрана за пътуване в Русия, когато пристигна в Москва по покана да участва в политически дискусии.

На летище "Шереметиево" той не бе допуснат да излезе от транзитната зона и му бе наредено да се качи на следващия обратен полет за Германия.

#Москва #Русия #черен списък #политици #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »