Играят театър по убийството на Яна Кръстева в “Маймунарника”

Играят театър по убийството на Яна Кръстева в “Маймунарника”
Василия Дребова играе Яна Кръстева
A A+ A++ A

Бруталното убийство на студентката Яна Кръстева в Борисовата градина в столицата оживява в театрална постановка. Спектакълът ще се играе на 9, 15 и 15 юни на местопрестъплението - "Маймунарника", където преди две години Яна се запознава с  Николай Русинов-Чеци и където за последно е видяна жива, пише "24 часа".

Самото убийство не присъства като сцена в пиесата “Установено при огледа” и Чеци не е посочен като убиец, защото потвърдената на две инстанции присъда все още не е влязла в сила.

“Опитахме се да разгърнем представлението от човешката и социалната му страна. По-тревожно е как реагират институциите, обществото и медиите. В този водовъртеж попадат невинни хора като Пламен Трифонов”, обяснява пред изданието режисьорката Неда Соколовска.

Екипът на студиото за документален театър “Вокс Попули” е направил интервюта с десетки участници в криминалния случай, прочетени са томове документи от делото.

Акцент в представлението е несправедливото обвинение на Пламен Трифонов, който по това време е без дом и е обикалял градинки в София с майка си, за да събира пластмасови бутилки. Трифонов лежа 4 месеца в ареста и бе освободен едва след задържането на Чеци.

Постановката проследява действията на разследващите, които откриват в Трифонов удобен виновник под обществения натиск. Търсехме форма, в която да разкажем историята на задържания за убийството на Яна Кръстева бездомник - интелигентен и образован човек, който в случая е бил много уязвим, обяснява режисьорката.

Първият подобен опит на студиото бил през 2013 г., когато направили представление за бездомните хора “Невидими 3” на основата на разговори с десетки клошари.

“Отнемането на човешки живот винаги е индивидуална, неповторима и невъобразима трагедия. В този спектакъл ние се вглеждаме в събитията след убийството на Яна Кръстева, за да разпознаем в тях диагнозата на обществото, в което живеем. Това е един разказ за малките убийства, които неусетно извършваме, когато пренебрегваме по-слабите от нас. За ежедневно покосяваните от вечно теглещите към скандала медии. За човешките жертви на политическите машинации. За индивидуалната цена на неработещите институции. Една история, в която се оглежда болната тъкан на нашето съвместно живеене”, казва авторът на идеята и текста на представлението Десислава Гаврилова, съпруга на политолога Иван Кръстев.

Трупата “Вокс Попули” е получила проектна субсидия от Министерството на културата за това представление. След това направили кастинг за актьори. Явяли се 50 души, избрали 7. Някои от тях играят повече от една роля в “Установено при огледа”.

Ролята на Яна е поверена на младата актриса Василия Дребова. Георги Налджиев е Пламен Трифонов - той дори не е учил актьорско майсторство, предричат му бляскаво бъдеще. Стойка Стефанова, позната от “Биг Брадър”, се превъплъщава в майката на Пламен Трифонов и в журналистка от сутрешен блок, която интервюира криминалния психолог Неделчо Стойчев. Мила Банчева от театър “София” тренира непрофесионалните изпълнители, поема и една от ролите в постановката.

Няма свободни билети за представлението на “Установено при огледа” днес в “Червената къща” в рамките на фестивала “НЕДРАма”, информират организаторите.

През февруари спектакълът е представен при закрити врата пред участници в проекта, приятели и експерти. Сред зрителите тогава са Пламен Трифонов и майка му, които са основните герои. На 9 юни трупата очаква в “Маймунарника” и родителите на Яна Кръстева.

 

 

#Яна Кръстева #убийство #театър #Пламен Трифонов #Чеци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"