Сталин възкръсна върху руски тетрадки

A A+ A++ A

Ученически тетрадки с портрета на съветския диктатор Йосиф Джугашвили–Сталин на корицата предизвикаха обществен скандал в Русия.

Учебното пособие излиза в поредицата тетрадки „Велики руснаци“, където Сталин, отговорен за смъртта на милиони свои съграждани, е представен наравно с прочути композитори и царе, предадоха АП и БТА.

Докато правозащитници и историци предупреждаваха, че тетрадките, пуснати в продажба тази седмица, неоснователно налагат в детските умове положителна представа за Сталин, много клиенти на московските книжарници охотно изкупуваха тетрадките.

В отговор на множеството призиви да се намеси, руският министър на образованието и науката Андрей Фурсенко заяви, че не е съгласен с пускането на пазара на тези тетрадки, но отбеляза, че няма законен начин те да бъдат забранени.

На гърба на тетрадката със Сталин, изобразен във военна униформа и с медали, все пак има текст за стотиците хиляди екзекуции по време на т.нар. чистки, но същевременно се хвалят успехите на СССР под ръководството на Сталин.

#Йосиф Сталин #Русия #тетрадки #СССР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"