СЗО: Всеки трети ученик у нас пали първа цигара под 10 години

СЗО: Всеки трети ученик у нас пали първа цигара под 10 години
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всеки трети български ученик пуши, а първата цигара пали и под 10 години. Това сочат последните данни на Световната здравна организация. Тревожната статистика излиза в навечерието на Международния ден без цигарен дим, който по традиция е в края на месец май.

Почти всеки втори мъж и всяка пета жена у нас са заклети пушачи, това сочи проучване на националната статистика. Интересен факт е, че ако през 1952 година са пушили близо 14% от българите, то след половин век броят на пушачите у нас е нараснал повече от три пъти.

Най-притеснителното е, че пушенето се увеличава сред младите. Според изследването на Световната здравна организация първите опити на българските ученици да пушат е на около 13-годишна възраст. Тревожен е процентът на децата, запалили първа цигара под 10-години – над 20 на сто.

Припомняме, че тютюнът е единствената законно продавана стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.

Данните на Световната здравна организация сочат, че ако тенденциите се запазят, през XXI век тютюнопушенето ще е причина за смъртта на около 1 млрд. души.

#цигари #пушене #цигара #тютюн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"