„Грийнпийс“: Проектът „Белене“ най-после рухна

„Грийнпийс“: Проектът „Белене“ най-после рухна
A A+ A++ A

Световната организация в подкрепа на околната среда „Грийнпийс“ изрази задоволство от спирането на проекта АЕЦ „Белене“ в България.

„През изминалата седмица станахме свидетели на няколко примера за това колко лоша инвестиция е атомната енергия. В България проектът за строителство на АЕЦ бе отхвърлен, а Великобритания се отказа от плановете си за нови две централи“, коментира в сряда „Грийнпийс“.

На 28 март българското правителство обяви, че се отказва от атомната електрическа централа „Белене“, чието изграждане започна през далечната 1981 г., разказват от екоорганизацията, цитирани от БГНЕС.

„Решението бе плод на десетгодишната съпротива на тази лоша идея. През периода имаше смъртни заплахи срещу един от ключовите активисти – Албена Симеонова, редица правни действия и протести на стотици души, включително доброволци, граждани, експерти, политици и държавни служители“, посочват още от там.

Българският проект най-после рухна по финансови причини. Руската компания „Росатом“, която бе строител на проекта, твърдеше, че „Белене“ ще струва 6.3 млрд. евро. Но кабинетът не бе готов да плати повече от 5 млрд. и след като не успя да привлече чуждестранни инвеститори, най-после дръпна шалтера, казват от „Грийнпийс“.

#„Росатом“ #Великобритания #България #АЕЦ „Белене“ #„Грийнпийс“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"