Ето кои са арестуваните за корупция висши чиновници на ФИФА

Ето кои са арестуваните за корупция висши чиновници на ФИФА
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вече са ясни имената на деветима от задържаните по подозрения в корупция футболни чиновници от ФИФА. По-рано днес стана ясно, че сред арестуваните вицепрезидентите на организацията Дежфри Уеб и Еухенио Фигередо, както и бившият вицепрезидент Джак Уорнър. Между тях обаче не е президентът на организацията Йозеф С. Блатер.

Арестувани са също Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Екскивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос, свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания.

Принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин, конкурент на Сеп Блатер на президентските избори в петък (29 май), каза, че днес е един тъжен ден за футбола.

"Днес е тъжен ден за футбола. Ясно е, че тази история, по която постоянно се появяват нови детайли, ще има продължение. Няма нужда от повече коментари", лаконичен бе той.

По-късно стана ясно, че разпитите на задържаните трябва да започнат в следобедните часове. Това заяви говорителят на Федералния департамент на правосъдието и полицията на Швейцария Фолко Гали.

"Сега очакваме началото на разпитите, което е планирано за втората половина от деня", обяви Гали.

На 29 май в Цюрих трябва да бъдат проведени избори за президент на ФИФА. Сеп Блатер е кандидат и фаворит за нов мандат. Двама от евентуалните му съперници - шефът на холандската футболна федерация Михаел ван Прааг и португалската легенда Луиш Фиго, оттеглиха кандизатурите си в последния момент. Единствен да се бори срещу статуквото остана принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин.

Чиновниците бяха задържани рано тази сутрин при акция в луксозен петзвезден хотел, който е с изглед към Алпите и Цюрихското езеро. Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнири за световната купа, като включва договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите.

#арест #ФИФА #чиновници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »