Шефът на „Лукойл" призна: Ценитe на горивата са непосилни

Шефът на „Лукойл" призна: Ценитe на горивата са непосилни
Да, високи са и ние страдаме точно толкова, колкото и българският потребител, заяви Златев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният директор на „Лукойл България" Валентин Златев призна, че цените на горивата са много високи, но както потребителите, така и производителите страдали от това.

Това коментира бизнесменът след среща по искане на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България с ръководството на Демократи за силна България, на която трябваше да бъдат изяснени „неверни" според бизнеса твърдения на тъмносините, предаде Дарик радио.

Златев съобщи още, че очаква на 5 април да се срещне с енергийния министър Делян Добрев, за да му представи пакет от мерки, които да тушират ценовия шок при горивата.

„Когато се говори за цени на горивата, истината е, че те са непосилно високи, но истинският диалог в случая е кой какво може да направи те да станат по-поносими за потребителя. Да, високи са и ние страдаме точно толкова, колкото и българският потребител, но има реални неща, които могат да се направят, има неща, които са чист популизъм", каза Златев.

Той би искал да се махне популизмът от сериозната дискусия и да се говори какво може да направи държавата, какво може да направи „Лукойл" като производител, какво може да направят дистрибуторите на горива, за да се направи „по-поносим ударът върху потребителя".

В тази връзка от „Лукойл" са поискали среща с правителството и утре ще разговорят с икономическия министър Делян Добрев и ще се търсят варианти какво може да се направи съвместно, за да се облекчи ударът върху потребителя, посочи Златев.

От своя страна Иван Костов попита може ли да бъде упрекната в популизъм Комисията за защита на конкуренцията и напомни това, че тя е предявила твърдения към четири компании - „Лукойл България" ЕООД, „Ромпетрол България" АД, „Нафтекс Петрол" ЕООД и „ОМВ България" ООД, за нарушение на антимонополния закон.

„Нарушението се състои в забранено споразумение и съгласувана практика за определяне на цени, които по своята цел или резултат предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво", цитира Костов антимонополната комисия.

#Лукойл #България #Валентин Златев #Демократи за силна България #Делян Добрев #енергиен министър #горива #цени #Комисията за защита на конкуренцията #Иван Костов #Ромпетрол #ОМВ #Нафтекс Петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници