Валери Симеонов: Да не заобикаляме проблема - че на ромите им дават само права

Валери Симеонов: Да не заобикаляме проблема - че на ромите им дават само права
A A+ A++ A

Конфликтите между роми и българи ще зачестяват, твърдят социолози, политици, експерти по сигурността и социални работници, изказващи мнения за последния сблъсък в гоцеделчевското село Гърмен. За това как може да се намали напрежението и да се избегнат по-тежки последици подобно единодушие не се забелязва.

"Имат ли междуетническите конфликти икономическа основа и можем ли да очакваме, че с адекватни управленски решения ще станат по-лесно преодолими проблемите на местна основа?", питаме представители на парламентарните сили.

Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов не е съгласен да се обясняват по този начин нещата. Пред Novinite.bg политикът изложи следните съображения:

Да приемем, че е нормално случващото се в Гърмен е все едно да сме съгласни 7 милиона българи да крадат, да убиват и да размахват брадви, когато нещо не им хареса. Определено това е некоректно отразяване и анализиране на събитията. Не може да заобикаляме истинския проблем – че се  поражда етническо противопоставяне в резултат на правомощията, които се вменяват от ДПС на една група хора от циганския етнос. Внушава им се, че имат само права. А останалите, които си плащат всичко и спазват законите, те да не би да нямат права?

Зад тях стои само ДПС, така ли смятате?

Не само. Основно те, но и ГЕРБ. В община Средец стои ГЕРБ, в Бургаско също.

Говорите за "инвестирането" в ромски гласове?

Странен израз, ако ще наричаме така купуването на гласове, но да - естествено, че и ГЕРБ са вътре. Купуват като луди. Някой да не би да не го знае това?

Могат ли решенията "на парче" срещу купуването на гласове и срещу незаконните постройки да помогнат да се реши по-големият проблем, свързан с ромския етнос - състояние, възможности, перспективи?

В момента ми задавате въпроса дали трябва да се спазва законът или не. "Ако се спазва законът, това няма ли да съсипе държавата?" Не, няма да я съсипе. Законите са за това, за да изграждат и да правят една държава устойчива и стабилна. Спазването на закона не се коментира. Има ли закон? Има! Трябва ли да съборят постройките? Трябва. И защо не ги събарят?

Къде ще отидат тези хора според вас?

Кой да мисли за това? Вие и аз ли? Че какво ме интересува, от какъв зор? Вас интересува ли ви един длъжник, като  го изхвърлят и му вземат жилището, какво прави? Общината ли да му осигурява жилище? Тези случаи са много повече от циганите в Гърмен. Хора, които са изхвърлени заради това, че са взели неразумен кредит, не са го изплащали и са им взели апартаментите. Държавата или общината имат ли грижа да ги обезпечават с жилища? Нямат. Няма и такъв закон, няма такова изискване. Това сега се внушава на обществото от депесарката Минка Капитанова, която го повтаря като папагал, но къде го е прочела... Нещо си общува с кораба-майка. Откъде-накъде ще осигуряваш? Означава ли примерно, че ако някой краде автомобили, общината трябва да му даде автомобил, за да не краде? Нарушава закона и ние трябва да му плащаме. Откъде-накъде? Стига с това сирахомилство.

Ако си проправи път идеята за промяна в данъчното облагане с оглед да остават повече пари за бедните, да се премахне плоският данък например, вие ще я подкрепите ли?

Не, категорично. Аз съм израсъл в здраво селско семейство и мен са ме учили: "Който не работи, не трябва да яде". Пука ми на мен за този, който не работи – аз откъде-накъде ще го издържам. С парите на моето семейство? Не, вие ако искате, го издържайте.

#Валери Симеонов #роми #ДПС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"