Прокуратурата поиска възобновяване на делото срещу Станишев

Прокуратурата поиска възобновяване на делото срещу Станишев
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура е внесла в СГС искане за възобновяване на спряното административно-наказателно производство срещу лидера на ПЕС Сергей Станишев, съобщи сайтът на прокуратурата на Република България.

Основанието за това е решение на Европейския парламент от 11 март, с което е снет имунитетът на Станишев като член на ЕП.

Бившият лидер на БСП трябва да отговаря за изгубени седем секретни доклада, предадени му за съхранение от ДАНС по времето, когато беше премиер.

В мотивите си Европейският парламент е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да се причини политическа вреда на съответния член на Европейския парламент.

На 19 декември 2013 г. Софийска градска прокуратура внесе в съда предложение на Станишев да бъде наложено административно наказание, тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди.
След като лидерът на ПЕС стана евродепутат през май м.г. той придоби имунитет и производството беше спряно през септември.

През ноември главният прокурор официално поиска да възобнови процедурата срещу Станишев, като през март Европейския парламент разреши това.

Станишев е обвинен за това, че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. е загубил седем документа с класифицирана информация, което е престъпление по Наказателния кодекс.

#Сергей Станишев #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници