"Шеврон" ще възражда Бургас-Александруполис

"Шеврон" ще възражда Бургас-Александруполис
Снимка: www.svilengrad.bg
A A+ A++ A

 Американският петролен гигант "Шеврон" ще се опита да убеди българското правителство да възобнови проекта за изграждане на петролопровод Бургас-Александруполис. Това заяви в интервю за ТАСС президентът на "Транснефт" Николай Токарев.

Интересът на компанията към този проект е свързан с плановете за разширяването на мощността на Каспийския тръбопроводен консорциум /КТК/, в който участва самата "Шеврон" /15%/. Представител на компанията не отговори на запитването на "Ведомости".

През 2014 г. по КТК са били транспортирани 40 милиона тона, а след разширяването му капацитетът ще се увеличи до 67 милиона тона. По тръбата се транспортира "черно злато" от Казахстан и Русия до Новоросийск, където то се товари на танкерите. "Възможностите на Босфора не са безкрайни. Допълнителните обеми, които ще се появят след разширяването на консорциума, трудно ще бъдат прекарвани", каза Токарев.

Идеята за строителството на петролопровода с мощност до 50 милиона тона от Бургас до Александруполис се роди още в средата на 90-те години на миналия век. Тръбата беше замислена като алтернатива на танкерните превози през натоварените проливи Босфор и Дарданели. Русия, България и Гърция подписаха споразумението за строителството на тръбата през 2007 г. За нейното изграждане беше създадена компанията Trans-Balkan Pipeline B.V. (ТВР), в която "Транснефт", "Роснефт" и "Газпромнефт" притежаваха 51%, а България и Гърция - по 24,5% всяка. Цената на петролопровода се оценяваше на 1 милиард евро. Но през 2011 г. проектът беше замразен, защото българските власти се усъмниха в неговата екологична безопасност.

Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис ще представлява интерес за участниците в КТК, но за неговото осъществяване трябва да има споразумение с България, а това не е лесно, заяви директорът на аналитичната агенция Small Letters Виталий Крюков. Санкциите срещу Русия не трябва да пречат на неговото строителство, но рискове съществуват в случай на влошаване на политическата ситуация, заяви заместник-генералният директор на Центъра за политическа информация Александър Панин.

Източник: БГНЕС

#Бургас-Александруполис #Шеврон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »