Калфин свиква тристранния съвет за минималната работна заплата

Калфин свиква тристранния съвет за минималната работна заплата
A A+ A++ A

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин свиква днес социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество на заседание, след като на 19 май Върховният административен съд отмени правителственото постановление за определяне на нови размери на минималната работна заплата за 2015 г.

Темата на заседанието е Проект на постановление на Министерския съвет за определяне нови размери на минималната работна заплата за страната за 2015 година.

Делото беше образувано по искане на национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и Българска търговско-промишлена палата.

Работодатерските организации оспориха постановлението на правителството за нови размери на минималната работна заплата  за 2015 г. Основният им мотив е, че не е направена задължителната съгласувателна процедура в рамките на тристранния съвет.

"Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя", пише в мотивите на ВАС.

#Тристранен съвет #Ивайло Калфин #минимална заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"