Орешарски проговори: В последните години не обсъждаме политики, а назначения

Орешарски проговори: В последните години не обсъждаме политики, а назначения
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Това, което забелязвам е, че се правят реформи в съдебната система, но само за да се сменят кадрите. В последните 5-10 години не обсъждаме политики, а назначения. Кой какъв началник ще стане, а не какво ще свърши. Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски пред БНТ в понеделник, в първото си телевизионно интервю след подаване на оставката през 2014 година.

Той бе съгласен с думите на бившия правосъден министър Моника Маковей, че единствено точният човек, който не се влияе от партии, може да извърши промените до край. Според Орешарски, не винаги промяната на един закон води до положителен ефект.

"В последните години често сменяхме законите, но системите не работят по-добре. Трябва внимателно и прецизно да се променят закони. Ние сме по-слаби в приложението им, отколкото в създаването им. Скептик съм по отношение на законовите промени. Без върховенство на закона няма да напреднем кой знае колко. Няма държава, която да е направила това и да е бедна", заяви Орешарски.

Той добави, че самоцелното вървене към смяна на конституцията не е правилно. За пример даде 2006 г., когато тя бе променена два пъти, но това така и не е помогнало кой знае какво.

Запитан за големите енергийни проекти - строежът на втора атомна електроцентрала, на Южен поток, на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", Орешарски отговори, че тези проекти са били доста големи, за да бъдат реализирани на фона на нашите вътрешни противопоставяния. Нямаме вътрешно разбирателство за ползата за страната, уточни експремиерът.

По повод спирането на Южен поток Орешарски уточни, че всъщност е прекратил нови договаряния в съответствие с препоръките на ЕК, тъй като е била отворена наказателна процедура. Имахме договорка с руската страна за коригиране на проекта, заяви бившият министър-председател.

Той опроверга, че обявяване спирането на Южен поток е било след визитата на тримата американски сенатори в Министерския съвет.
„Седмица по-рано оповестих същото след среща в Брюксел с председателя на ЕК Жозе Барозу, не знам защо тогава не се чу, а се чу след срещата със сенаторите", каза той.

Бившият премиер не отговори ясно на въпроса на водещия: „Защо БСП и ДПС се скараха", а дипломатично насочи топката към представители на двете партии.

„Противоречия имаше и преди евроизборите, които се задълбочиха след евроизборите. В сегашния коалиционен формат противоречията също са видни", отговори Орешарски. „Не съм получил обвинения от нито една от двете партии", допълни той.

#Пламен Орешарски #ЕК #Южен поток #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »