Московски очаква австрийски инвестиции за пристанищата на Дунав

Московски очаква австрийски инвестиции за пристанищата на Дунав
Министър Ивайло Московски взе участие във Виенския икономически форум, който се провежда в София. Снимка: МТИТС
A A+ A++ A

Очакваме австрийските инвеститори да проявят интерес към концесиите, които подготвяме на българските пристанища на река Дунав, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„До този момент работим много добре с австрийските инвеститори и се надявам в бъдеще те да проявят още по-голям интерес към нашата страна“, каза Московски по време на Виенския икономически форум, който се провежда в София, съобщиха от пресслужбата на транспортното министерство.

Той посочи за пример проектите за модернизация на жп линиите Септември–Пловдив и Димитровград–Свиленград, където по част от трасето изпълнители са австрийски фирми.

„В момента работим по концесиите на редица дунавски пристанища, сред които са Русе, Видин, Лом, Никопол и Тутракан. С оглед на голямото значение на река Дунав за Австрия се надяваме, че тези обекти ще привлекат и инвестиции от тази страна“, допълни той

„Привличането на чуждестранни инвестиции е сред основните приоритети на нашето правителство" каза още министър Московски.

„Крайната ни цел е България да притежава модерен и конкурентоспособен транспортен сектор. Където е възможно, ние работим активно за усвояване на европейските фондове, но където не са предвидени средства за развитие на обектите, трябва да намерим друг начин за финансиране. Такъв механизъм е публично-частното партньорство, и по-конкретно концесиите“, допълни той.

По думите му това е добра алтернатива, особено за българските летища и пристанища, която гарантира дългосрочно сътрудничество, като същевременно държавата запазва собствеността си. Той допълни, че България използва всички инструменти за повишаване на интереса към тези обекти.

„Представяме нашите обекти на всяка среща с международно участие и към този момент наистина големи инвеститори са проявявали интерес към тях“, каза още Московски.

Според него като пример за резултата от действията на България, може да бъде посочен катарският интерес към летище Балчик.

„Имаме всички основания да се надяваме, че той ще доведе до дългосрочно сътрудничество, което ще превърне Балчик в аеропорт от национално и регионално значение“, заяви Ивайло Московски.

#пристанища #Дунав #инвестиции #Ивайло Московски #Министър на транспорта #София #септември #Пловдив #Димитровград #Свиленград #Русе #Видин #Лом #Никопол #Тутракан #Австрия #Балчик #летище #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"