Литийно шествие в памет на св. Георги Софийски след 70 години прекъсване

Литийно шествие в памет на св. Георги Софийски след 70 години прекъсване
A A+ A++ A

След 70 години прекъсване се възстановява четиривековната традиция за литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови, съобщават инициаторите от църковното настоятелство на храма-ротонда "Св. вмчк Георги", Софийската митрополия, доц. Павел Павлов от Богословския факултет на СУ, лекари от МБАЛ "Александровска" и фондацията "15 века България".

Предстоятелят на ротондата отец Йоан Куков на 25 май от 18 ч. след вечерно богослужение в близост до лобното място на светеца в двора на Александровска болница ще поведе литията ще тръгне от храм "Св. Георги Софийски Най-нови" в посока храм "Св. Георги - Ротонда" по следния маршрут: бул. "Пенчо Славейков", бул. "Витоша", ул. "Солунска", ул. "Христо Белчев", ул. "цар Калоян" до храм Ротонда.

До 1945 г. в София съществува традиция за такова шествие от мястото, където светецът мъченически е пострадал през 1534 г. при ъгъла на сегашните ул. "Св. Георги Софийски" и бул. "Пенчо Славейков", до ротондата, където е гробът му, разказа доц. Павел Павлов, църковен историк и преподавател.

При изучаването на житието на св. Георги Софийски Най-нови има две напълно изяснени места, свързани с него и нашите предци са имали естествения стремеж да ги съединят. Именно литийните шествия са били начинът това да се осъществи.

В продължение на повече от 400 години хората, живели по тези земи, са участвали в това възпоминание, като са запазени данни, че през османския период е имало специално разрешение за това почитане на светеца.

През онези години ротондата "Св. вмчк Георги" е превърната в джамия, но предците ни са успели да спечелят уважението на турските власти и да извоюват това си право.

В ново време до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната. От прекъсването на тази традиция до днес са изминали точно 70 години. Инициаторите приканват всички православни християни да се включат в този молитвен спомен за един от покровителите на българската столица.

На 26 май, вторник, в малкия храм, изграден преди няколко години в двора на Александровска болница в чест и памет на св. Георги Софийски Най-нови, ще бъде отслужена света литургия от 9 ч.

#памет #литийно шествие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници