Борисов иска тежко болните деца да се лекуват в България

Борисов иска тежко болните деца да се лекуват в България
По думите на премиера и той, и сестра му са се лекували в България, за да покажат, че лекарите ни са добри. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов препоръча да се намери начин болните деца да се лекуват повече в България, отколкото в чужбина, и разпореди към Фонда за лечение на деца да бъдат прехвърлени още 5 милиона лева от Министерството на здравеопазването.

На правителственото заседание в сряда Министерският съвет одобри предложението на здравния министър Десислава Атанасова да отпадне максималният лимит от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина.

В края на март, когато пое поста от Стефан Константинов, Атанасова заяви, че това ще бъде първата й стъпка като министър.

На заседанието на кабинета тя е предложила средствата да бъдат дадени от централния бюджет, но Бойко Борисов е разпоредил допълнителните 5 милиона лева, необходими за дейността на Фонда до края на тази година, да бъдат осигурени чрез вътрешно преструктуриране и оптимизиране на финансовите ресурси в системата на здравеопазването, става ясно от стенограмата от заседанието, цитирана от „Фокус“.

„В бъдеще ще се работи така, че да се лекуват тези деца повече в България. Вижте какво и как може да се лекуват тези деца у нас. Веднага можете да потърсите варианта да поканите доктори, не е нужно да чакаме догодина. Защото в рамките на тези 3-4 милиона, които ви остават, можете да го направите, сиреч – максимално бързо“, казва премиерът.

По думите му и той, и сестра му - д-р Красимира Иванова, която бе оперирана в началото на февруари т.г. във Военномедицинска академия от тумор в мозъка, са се лекували у нас, за да покажат, че лекарите ни са добри.

„И аз можеше да дойда в Министерството на здравеопазването и за сестра ми да кажа да я пратят във Франция, където са най-добрите мозъчни хирурзи. И вие щяхте да ми дадете сигурно 200-300 хиляди евро. Само че аз се доверих на българските лекари. Давам пример с най-свидното ми от семейството и съм го дал на български лекари. Знаете, че българите са чуждопоклонници в това отношение. Винаги ще кажат, че навън е по-добре. И затова и аз се оперирах в България, и сестра ми, и всички мои близки, за да покажем, че действително лекарите са ни добри. Техниката ни е от най-добрата, защото години наред давахме толкова много пари“, казва още Борисов.

Министърът на здравеопазването пък предлага лекари консултанти от чужбина да бъдат канени в България, за да предават опита си на българските специалисти и да им се плаща на посещение.

#премиер #Бойко Борисов #болни деца #България #Фонда за лечение на деца #Министерство на здравеопазването #Министерски съвет #Десислава Атанасова #здравен министър #Стефан Константинов #д-р Красимира Иванова #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници