Днес над 300 млн. души пишат на кирилица, гордее се президентът

Днес над 300 млн. души пишат на кирилица, гордее се президентът
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев отвори вратите на президентската институция за граждани по случай днешни 24 май, Деня на славянската писменост. Той посрещна гостите и ги разведе гостите си сред изложбата на ордени, които се връчват при тържествени поводи. Държавният глава обясни, че ордените за гражданска заслуга той връчва на доброволци. Разказа и историята на Ордена за военна заслуга, който той връчва на най-дълго служилите военнослужещи. Орден "Св. Св. Кирил и Методий" президентът дава на учени, с които се гордее.

В помощ на държавния глава като екскурзовод в тайните на президентската институция се включи и служебният културен министър Мартин Иванов. Заедно с него те показаха на гражданите първия препис на "История славянобългарска".

Държавният глава Росен Плевнелиев отчете, че 300 млн. души пишат на кирилица. "Днес имаме над 50 народа, над 12 държави, в които тя е официална азбука", сподели той. "Гордеем се със специалния принос на българите, които разбраха важността на делото на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително достоен начин", коментира още президентът.

"Малко са народите, които празнуват светци, които са създали азбука", изтъкна още той. По думите му, малко са народите, които имат ден на писмеността и на културата, който да е и национален празник.

Плевнелиев се похвали, че нашата азбука е третата официално призната азбука в Европейския съюз. Българската азбука, по думите му, е повод за национална гордост. И ние сме дали нещо на света, категоричен е държавният глава.

След като посрещна гостите, президентът оглави празничното шествие по повод 24 май. В шествието, освен държавният глава, се присъединиха министри, народни представители и общински съветници. 

#Росен Плевнелиев #24 май #празник #Кирил и Методий #азбука #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »