Ирландците казаха "да" на гей браковете

Ирландците казаха "да" на гей браковете
A A+ A++ A

Ирландците казаха "да" на гей браковете. Това показват предварителните резулати от референдума в страната, който е първи по рода си в света, съобщи NBC News.

62% гласуваха с "да". Това е зашеметяваща загуба за някога авторитетната Католическа църква, отбелязва АФП.

"Да" на еднополовите брачни съюзи казаха 62,3% от жителите на страната, сочат досегашните резултати в 40 от общо 43-те области на страната. Стотици ирландци се събраха в Дъблин, празнуват и размахват флагове с цвета на дъгата.

Легализирането на гей браковете е земетръсна промяна в Ирландия, където църквата остава много голяма обществена сила. Хомосексуалността в страната бе незаконна до 1993 г., а разводът – до 1996 г. Абортът все още е забранен, освен ако животът на майката е опасност.

Архиепископът на Дъблин Диармуд Мартин, висшият католически лидер в Ирландия, заяви пред телевизия RTE, че Църквата има нужда от "проверка на реалността". "Наистина ли сме толкова далеч от младите хора?", попита той. "Това е социална революция, която не е започнала днес", коментира Мартин. Той призова за гласуване с "не" с мотива, че правата на ЛГБТ-общността трябва да се уважават, без това да променя дефиницията на брака.

Здравният министър Лео Варадкар, който е първият открит гей в ирландското правителство откакто обяви сексуалността си по-рано тази година, също нарече резултатите от референдума "социална революция".

Всички големи политически партии в страната подкрепиха промяната на конституционното определение на брака. Около 60% от общо 3,2-та млн. души, които имаха право на глас, го упражниха. Младите хора, връщащи се от чужбина, за да гласуват, заляха социалните мрежи със селфита, с които обявяваха подкрепата си за хомосексуалните бракове.

Така Ирландия стана 19-тата държава в света и 14-тата в Европа, която легализира гей-браковете. През 2010 г. тя разреши "гражданските съюзи" между еднополови двойки, сега обаче те ще имат право и на сключване на брак, което е защитено от Конституцията на страната.

Първата европейска държава, легализирала гей-браковете, е Холандия – през 2001 г., показват данните на Би Би Си. Следват я Белгия, Испания, Швеция, Португалия, Дания, Англия и Уелс, Франция, Люксембург и Шотландия. По света браковете между партньори от един пол са разрешени в Канада, Норвегия, Аржентина, Исландия, Бразилия, Нова Зеландия, Уругвай, както и в някои юрисдикции на САЩ и Мексико.

#Ирландия #референдум #гей бракове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"