Българският рибарски кораб се прибра след година арест в Румъния

Българският рибарски кораб се прибра след година арест в Румъния
Българският рибарски кораб, който беше задържан от румънските власти, най-после се прибра в България след едногодишни мъки. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Делото срещу българските рибари в Румъния все още не е приключило, а капитанът не е оневинен, разкри Христо Спасов, капитан на рибарския кораб, който се завърна в родината, след като почти година бе задържан в румънско пристанище.

Плавателният съд бе посрещнат във Варна лично от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов, предаде Дарик радио.

За 10 май в Мангалия е насрочено съдебно заседание, на което се очаква окончателното решение по случая.

Риболовният кораб, плаващ под български флаг, беше задържан от румънските власти в зона на около 20 мили от румънския бряг. Капитанът беше обвинен в нарушаване на разпоредбите за стопанския риболов в Румъния.

Съгласно документа за ареста от румънската гранична полиция корабът е бил задържан заради липса на валидно разрешително от румънските власти.

Корабът обаче е включен в регистъра на риболовните кораби на Европейския съюз и има необходимите разрешения от българските компетентни органи.

На първа инстанция екипажът бе оневинен. Последва обаче обжалване от прокуратурата в Румъния, което доведе до нови съдебни заседания.

Българският плавателен съд все пак е бил освободен във вторник, като до последно румънските власти са отказвали да го пуснат.

Тъй като е в много лошо състояние, на прибиране от Мангалия гемията е давала проблем през няколко мили. По нея имало и някои липси.

„Това е най-големият успех, който постигаме като организация, и със съдействието на държавата успяхме да върнем кораба. След една година мъки“, заяви Емил Милев, председател на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“.

Според Милев делото се е проточило заради неразбиране и лоша комуникация между двете държави – членки на Евросъюза. Според прокуратурата в Румъния стойността на кораба многократно надхвърляла нанесените щети и затова е бил освободен, коментира Милев.

„Не знам в кой свят се намираме. Две държави не можем да се разберем. Да не ходим да убиваме, да крадем? Отиваме на риболов, да си изхраним семействата“, сподели капитанът Христо Спасов, който е от Балчик.

Морякът не каза дали ще търси компенсации заради задържането от северната ни съседка. Спасов разкри, че след инцидента всички от 10-членния екипаж са си тръгнали и са намерили друг начин да се препитават.

„Имаме уверението и на румънската страна, и на Европейската комисия, че до подобни случаи няма да се стига“, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите му случаят с кораба от Балчик е довел до напрежение сред българските рибари, които не са знаели дали няма да бъдат арестувани, ако отидат за риба в румънски води.

Директорът на ИАРА е провел разговори с румънския си колега, в постоянен контакт са, работят и двете страни това да не се повтаря, посочи министър Найденов.

За 4 май във Варна се организира среща, на която да бъдат изяснени конфликтните точки между България и Румъния. Под шефството на Европейската комисия ще се срещнат представители на Гранична полиция на двете страни.

Подготвя се и тристранна среща между ресорните министри на България, Румъния и Турция, на която ще бъде обсъден начинът на управление на ресурса в Черно море. В тази връзка Мирослав Найденов призна, че има проблем с турските рибари.

„България и Румъния са в условията на квота за улова на калкан, докато за Турция няма квота. Данните са, че над 80 на сто от улова на калкан се извършва от турски риболовни кораби. В този смисъл не виждам ефект. Ние каквато и квота да имаме, това не решава проблема“, заяви министърът.

#Румъния #кораб #рибари #Варна #министър на земеделието и храните #Драгомир Господинов #Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури #ИАРА #Европейския съюз #Евросъюза #Европейската комисия #Емил Милев #капитан #Балчик #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"