Калфин в САЩ: Не настоявайте за шистовия газ!

Калфин в САЩ: Не настоявайте за шистовия газ!
Ивайло Калфин изнесе в „Харвард“ лекция за отношенията между Европейския съюз и Русия. Снимка: kalfin.eu
A A+ A++ A

Не препоръчвам САЩ да настояват за шистовия газ и да се обявяват против проекти като АЕЦ „Белене“, защото тук прозират не принципни, а конюнктурни търговски интереси, заяви евродепутатът Ивайло Калфин в лекция в университета „Харвард“ в САЩ.

Той беше поканен от престижния Център за изследване на Русия и Евразия „Дейвис“ (Davis center) да изнесе лекция за отношенията между Европейския съюз и Русия, съобщи пресслужбата на евродепутата на сайта му.

Два дни по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че темата за добив на шистов газ в България не е затворена страница и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена.

Калфин коментира възможните енергийни алтернативи на нефта и природния газ, като се спря по-специално на добива на шистов газ и на бъдещето на ядрената енергетика в Европа.

Преизбирането на Владимир Путин за президент поставя много въпроси пред бъдещето на Русия, обясни още евродепутатът.

Според него през новия си мандат Путин ще се опита да промени ролята си и ще преследва по-агресивно целта си – възстановяването на позициите на Русия като водеща световна сила. Той ще залага в по-голяма степен на икономиката, служейки си включително с национализма, за да постигне целите си вътре и извън страната.

Калфин направи паралел между възхода на национализма в Русия и в редица държави от ЕС. Основната трудност пред постигането на тази цел са слабата конкурентност на руската икономика, неразвитият пазар и лошата инфраструктура, смята той.

„Но Русия има и силна страна – енергийните си ресурси, и ще ги използва решително, за да увеличи политическото си влияние върху Европа и останалите световни играчи“, добави евродепутатът.

Той очерта многослойните отношения между Брюксел и Москва и припомни, че ЕС е най-важният търговски партньор на Русия, а за Европейския съюз Русия е втори по значимост партньор във вноса и четвърти в износа.

Калфин анализира енергийната политика и очерта основните предизвикателства. Според него съществуващите и проектирани тръбопроводи гарантират достатъчен капацитет за европейските нужди, но остават редица нерешени въпроси. Калфин посочи достъпа до тръбите, защитата на инвестициите и сигурността на доставките.

Той мотивира необходимостта от единен подход по отношение на визовата политика на САЩ към европейските граждани.

Евродепутатът обърна внимание, че ако Русия успее да постигне един от външнополитическите си приоритети – визово споразумение със САЩ, това ще означава, че част от европейските граждани ще могат да пътуват свободно в Русия, но ще продължат да вадят визи за САЩ.

#ЕС #Москва #Брюксел #Европа #Владимир Путин #Европейския съюз #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #шистов газ #Харвард #евродепутат #САЩ #Ивайло Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »